FMON objavio dobitnike priznanja Prijatelj nauke i nagrađene studente

0
200
Poznati dobitnici priznanja Prijatelj nauke koja dodjeljuje Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH

Poznati su dobitnici priznanja Prijatelj nauke koja, u povodu Dana nauke u Federaciji BiH, dodjeljuje Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) za značajne uspjehe i evidentan doprinos organizaciji i razvoju naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti.
Na osnovu prijedloga Savjeta za nauku, odnosno Sektora za nauku i tehnologije Ministarstva, priznanja će dobiti 15 organizacija i pojedinaca za uspjehe ostvarene u tekućoj godini, i to: iz Mostara – prof.dr.sc. Alena Huseinbegović, rektorica Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru i Nastavnički fakultet ovog Univerziteta, te Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru; iz Zenice – Zenička razvojna agencija ZEDA, iz Sarajeva – dr.sc. Damir Marjanović, redovni profesor Internacionalnog univerziteta Burch, Bošnjački institut-Fondacija Adila Zulfirkapašića, Jasmin Ahmić, direktor Centra za edukaciju Dizart, Prirodno-matematički fakulteta Univerziteta u Sarajevu te dr.sc. Lada Lukić Bilela i dr.sc. Senka Barudanović, redovne profesorice ovog fakulteta, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH te Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica lista Oslobođenje; iz Tuzle – Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli-MEDICUS, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Tuzli i Udruženje hemičara Tuzlanskog kantona.
Također, u povodu obilježavanja ovogodišnjeg Dana nauke, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke dodijelilo je i šest novčanih nagrada studentima – korisnicima usluga univerzitetskih biblioteka/Sveučilišne knjižnice, i to onima koji su u 2022. godini najviše koristili knjižni fond, elektronske baze podataka i druge usluge ovih biblioteka.
Novčanim nagradama, odnosno sa po 300 KM, nagrađeni su: Selma Muratspahić, iz Gornjeg Vakufa – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ u Mostaru, Mirnesa Beganović, iz Zenice – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Zenici, Selma Begić, iz Bihaća – na prijedlog Kantonalne i univerzitetske biblioteke Bihać, Ante Raič, iz Čitluka – na prijedlog Sveučilišne knjižnice Sveučilišta u Mostaru, Enis Uzunović, iz Sarajeva – na prijedlog Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH te Nisad Karabegović, iz Tuzle – na prijedlog Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Tuzli.