Citroën osvježio C5 Aircross: Udobnost uz prestižniji stil

Punjivi hibridni motor na glavnim modelima pruža istinski užitak u vožnji: električna vožnja idealna je za svakodnevne vožnje uz domet do 55 km, a benzinski motor pruža neograničen domet za duga putovanja

0
278
Prednji kraj modela C5 Aircross uvodi novitete, zakrivljeni oblici ustupaju mjesto strukturiranijim linijama

S više od 260.000 prodanih primjeraka od puštanja u prodaju 2018. godine, Citroën C5 Aircross se istakao na vrlo konkurentnom tržištu kompaktnih SUV-ova zahvaljujući svojoj prostranosti, modularnosti i udobnosti. Taj je osjećaj dodatno naglašen u izvedbi s punjivim hibridnim motorom koja već čini više od 30% takvih vozila u Evropi.
Upravo je želja za napretkom u smislu vidljive kvalitete ono što karakterizira novi C5 Aircross. Promjene su uglavnom uvedene na prednjem dijelu kako bi se postigao dojam naglašenijeg i dinamičnijeg stila.
C5 Aircross vizualno je širi i impresivniji. Pravilne linije i okomita kaskadna konstrukcija doprinose tome da je prednji dio vozila C5 Aircross vizualno veći.
C5 Aircross dolazi s novim trodimenzionalnim LED svjetlosnim potpisom stražnjeg kraja. Svjetla nisu mijenjala veličinu, ali je staklo sada izraženije strukture i tamnije kako bi se bolje uskladilo s 3 LED modula koja su sastavni dio karakterističnog svjetlosnog potpisa.
Fino oblikovan elegantni LED svjetlosni potpis u obliku slova V, tipičan za novi vizualni identitet marke Citroën, dobiva 3D efekt zbog ‘klavirskih tipki’. Osim toga, svjetla LED Vision diskretnija su zbog tamne obrade koja vizualno pojačava kontinuitet sa sjajnom crnom prednjom maskom i naglašava robusnost.

Uspon u višu klasu: trodimenzionalni svjetlosni potpis stražnjeg kraja, novi sjajni 18“ naplatci…

Nova zaštitna obloga na donjem dijelu prednjeg odbojnika doprinosi dinamici prednjeg dijela vozila. Ta je obloga dostupna u dva visokokvalitetna materijala, ovisno o nivou opreme: u sjajnoj crnoj boji u paketima opreme Live, Live Pack i Feel te kao sjajni aluminij u paketima opreme Feel Pack, C-series, Shine i Shine Pack.
C5 Aircross i dalje ima sve atribute snažnog i sigurnog SUV-a koji ističu njegove snažne bočne linije: visina podvozja od 230 mm, veliki točkovi promjera 720°mm, sveobuhvatna zaštita uključujući elemente Airbump® i blatobrane, prepoznatljivi i funkcionalni krovni nosači i povišeni položaj vozačeva mjesta.

Četiri nova paketa boja

C5 Aircross sada donosi novu plavu boju Eclipse, koja se mijenja iz tamnoplave u crnu, ovisno o vanjskom svjetlu.
U ponudi su četiri nova paketa boja koji omogućuju da C5 Aircross naglasi svoj karakter vozila SUV i svoju eleganciju: Noir Brillant, Dark Chrome, Bronze Anodisé i Energic Blue. Paket crne boje u dva tona dostupan je od nivoa opreme Shine, ali i u paketu Black Pack koji se sastoji od crnih aluminijskih naplataka 19” ART i paketa boje Noir Brillant, a oba nude još veću prepoznatljivost ovom vozilu.
Kao što se prelazak u višu klasu očituje na vanjskom dijelu vozila, unutrašnjost vozila Novi C5 Aircross također je obogaćena dinamičnim i elegantnim elementima. Povišeno vozačevo mjesto, primjetna kvaliteta materijala, ergonomija i praktičnost različitih sučelja čine ga modernim i prepoznatljivim SUV-om.
C5 Aircross ima novi dodirni tablet od 10” koji izgleda kao da lebdi na armaturnoj ploči. Ovaj novi zaslon veći je nego u prijašnjim modelima te nudi bolju ergonomiju jer se može izravno pristupiti komandama klima-uređaja, a usto su informacije na zaslonu povišene pa ne morate skretati pogled s ceste. Novim dodirnim tabletom od 10” opremljeni su modeli s navigacijom na izvedbama s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a na izvedbama s hibridnim motorom bit će dostupan od nivoa opreme Feel.
Osim toga, digitalna instrumentna ploča dijagonale 12,3” potpuno je prilagodljiva i pruža vozaču sve informacije koje on odabere, direktno ispred očiju: navigacijsku kartu, informacije o aktivnim sistemima za pomoć u vožnji, informacije o radu hibridnog motora… Na taj se način sprječava da vozač skrene pogled s ceste i osigurava potpuno sigurna vožnja.

20 sistema za pomoć u vožnji

C5 Aircross nudi široku lepezu tehnologija najnovije generacije koje doprinose većom nivou udobnosti i sigurnosti putnika u svakodnevnim vožnjama. Vozač vozila C5 Aircross na raspolaganju ima 20 standardnih sistema za pomoć u vožnji u segmentu kompaktnih SUV vozila. Neki od tih sistema su Highway Driver Assist,sustav autonomne vožnje 2. nivoa koji je kombinacija prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i upozorenja na nenamjeran izlazak iz vozne trake, te zbog toga pruža snažniji osjećaj sigurnosti zahvaljujući stalnom nadzoru vozača.

Unutrašnjost krase novi dizajn dodirnog tableta dijagonale 10” i središnje konzole

C5 Aircross opremljen je novom generacijom sjedala Citroën Advanced Comfort®, već prisutnima u vozilima C4 i C5 X. Ispunjena su pjenom velike gustoće, imaju dodatnih 15 mm debljine te se odlikuju posebnom izradom. Dodatni element za udobnost vozačevog i suvozačevog sjedala jest opcija grijanja i masaže.
Sjedala su presvučena novom strukturiranom i modernom tkaninom na glavnim modelima, u nivou opreme Shine dostupna je i svilenkasta alcantara, a u ponudi je i vrhunska perforirana koža. Nasloni za ruke i središnja konzola izrađeni su od nove crne tkanine s efektom kože, a na armaturnoj ploči umetnut je element od tkanine s efektom kože koji stvara vizualni i taktilni efekt.
Visoka i široka središnja konzola modernizirana je crnom tkaninom s efektom kože i kromiranim obrubom koji naglašava (na automatskim mjenjačima) ergonomičniji raspored komandi. Ručica mjenjača e-Toggle s kromiranim elementima idealno je smještena ispod ruke vozača, a komanda za odabir načina vožnje može integrirati funkciju Grip Control na izvedbama s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, a na izvedbama s punjivim hibridnim motorima pruža mogućnost intuitivnog odabira željenog načina vožnje(Electric, Hybrid ili Sport). Na njoj se nalazi i veliki pretinac u kojem su smještene dvije USB utičnice i koji pruža mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona.
Ovjes s progresivnim hidrauličkim graničnicima,ekskluzivna ponuda marke Citroën, doprinosi boljem ublažavanju nepravilnosti na cesti.
Ovo je jedini SUV u segmentu koji nudi tri zasebna klizna stražnja sjedala koja se mogu podešavati po nagibu i sklopiti, što nudi modularnost tipičnu za monovolumene. Obim prtljažnika najveći je u kategoriji: od 580 l do 720 l na izvedbama s motorom s unutarnjim sagorijevanjemte od 460 l do 600 l na izvedbama s punjivim hibridnim motorom.
Posebna je pažnja posvećena i zvučnoj izolaciji, pa je moguće odabrati višeslojna prednja stakla koja pojačavaju dojam izolirane čahure dok boravite u vozilu.

Punjivi hibridni motor

Punjivi hibridni motor na glavnim modelima pruža istinski užitak u vožnji: električna vožnja idealna je za svakodnevne vožnje uz domet do 55 km, a benzinski motor pruža neograničen domet za duga putovanja.
Taj motor pruža mogućnost tihe vožnje bez vibracija do 135 km/h u električnom načinu rada i trenutačno dostupan okretni moment od 320 Nm, garantujući udobnost i dinamično ubrzavanje u bilo kojem trenutku. Budući da u električnom načinu rada ne ispušta CO2, ovo vozilo omogućuje pristup dijelovima grada u kojima je zabranjena vožnja vozilima s motorima s unutarnjim sagorijevanjem.
Vlasnici vozila C5 Aircross s punjivim hibridnim motorom također imaju na raspolaganju brojne usluge koje olakšavaju punjenje, a njima mogu upravljati direknto u vozilu ili sa svog pametnog telefona, a imaju i mogućnost i postavljanja određenog vremena punjenja. Baterija se može u potpunosti napuniti za manje od dva sata pomoću uređaja za brzo punjenje Wall Box.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:
Dužina: 4500 mm
Širina: 1840 mm
Visina: 1670 (s krovnim nosačima)
Međuosovinski razmak: 2730 mm
Visina podvozja: 230 mm
Promjer točkova: 720 mm
Obim prtljažnika (motor s unutarnjim sagorijevanjem): 580 l do 720 l, do 1630 l s preklopljenim sjedalima
Prtljažni prostor (hibridni motor): od 460 l do 600

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here