Citroen ima počasno mjesto u novom filmu Wesa Andersona – The French Dispatch

0
399
Umjetnička suradnja s markom Citroen prisutna je kroz cijeli film The French Dispatch

The French Dispatch, novi film Wesa Andersona, vizionarskog redatelja nominiranog za Oscara, sadrži zbirku priča iz posljednjeg broja istoimenog američkog časopisa koji se objavljuje u izmišljenom francuskom gradu u 20. stoljeću. Radnja se odvija u izmišljenom gradu zvanom Ennui-sur-Blasé, koji predstavlja Francusku kroz vrijeme.
Umjetnička suradnja s markom Citroen prisutna je kroz cijeli film. Posjet Konzervatoriju Citroen prije snimanja pomogao je u odluci o tome koji će modeli odgovarati radnji, a glavni među odabranima bili su Traction i Type H. Na ulicama ovog tipično francuskog grada pojavljuju se i ostali modeli Citroena: 2 CV, Ami 6, DS i GS.
Budući da je glavni urednik The French Dispatcha, američkog časopisa vrlo velike naklade sa sjedištem u francuskom gradu Ennui-sur-Blasé, upravo umro, cijeli tim novinara sastaje se da napiše njegovu osmrtnicu. Sjećanja na omiljenog šefa spojit će se u četiri priče koje zajedno čine film, a jedna od njih zove se ‘Privatna blagovaonica načelnika policije’. Ta priča sadrži konotacije koje podsjećaju na francuske policijske drame iz 1930-ih, 1940-ih i 1950-ih. U ključnom trenutku stvarne slike zamjenjuju animacije koje podsjećaju na francuski strip, a kao mjesto snimanja odabran je baš grad Angoulême, poznat kao prijestonica stripa. Potjera se odvija za upravljačem kultnog vozila iz tog razdoblja, a to je Traction.
Kao popularna marka koja je na tržištu prisutna već više od sto godina, Citroen je oduvijek bio zastupljen i u kinematografiji, pa su tako nastale neke antologijske scene u kojima se pojavljuju sva njihova vozila kroz istoriju. Ovo su samo neki od brojnih poznatih filmova u kojima se pojavljuju: automobil 2 CV 007 (Samo za tvoje oči, 1981.) koji slavi svoj 40. rođendan i koji je izašao u posebnoj seriji, vozilo DS u filmu Povratak u budućnost II (1989.), a tu je i animirani film Auti 2 (2011.) u kojem su se DS i 2 CV ponovno pronašli i poljubili iznad rijeke Seine. U filmu Panika pod morem (2004.) Wes Anderson odaje počast marki Citroen u dva navrata: kada posada profesora Zissoua ide osloboditi taoce u hotelu Citroën i kad se voze po otoku u žutom Méhariju.