Citroen predstavio ë-Berlingo furgon: Bez punjenja baterije domet 275 km

U ponudi su četiri konfiguracije karoserije, iskoristivi obim do 4,4 m3, nosivost do 800 kg i svi aspekti prilagodljivosti kabine Extenso

0
957
Snaga od 100 kW (136 KS) omogućuje ë-Berlingo furgonu postizanje maksimalne brzine od 130 km/h

Citroen je predstavio svoj novi ë-Berlingo furgon, lako privredno vozilo u električnoj izvedbi s internetskim uslugama koje će biti dostupno u prodajnim salonima tokom četvrtog kvartala 2021. godine.
Električni Berlingo furgon prilagođen je svakodnevnim potrebama poslovnih kupaca, nudi veliku slobodu kretanja u gradskim područjima, ali i u prigradskim i ruralnim područjima, a sve to zahvaljujući dometu od 275 km (WLTP ciklus).
I dalje su u ponudi četiri konfiguracije karoserije, iskoristivi obim do 4,4 m3, nosivost do 800 kg i svi aspekti prilagodljivosti kabine Extenso®.
Osim što se povezuje na internet putem aplikacije MyCitroën koja omogućuje da se punjenjem baterije upravlja na daljinu i Free2Move koja omogućuje pristup mreži koja se sastoji od preko 220.000 stanica za punjenje u Evropi, ë-Berlingo furgon također u opcijskoj opremi nudi nove tehnologije kao što je head-up zaslon (prvi put u toj kategoriji vozila) i instrument ploča s novim digitalnim zaslonom od 10“ visoke rezolucije.
“Nakon vozila ë-Jumpy koje je proglašeno najboljim furgonom godine na međunarodnom nivou i vozila ë-Jumper, ë-Berlingo furgon predstavlja važan korak u našem pohodu na tržište električnih vozila i konkretan odgovor na nove izazove mobilnosti s kojima se susreću svi poslovni kupci“, izjavio je Vincent Cobée, glavni direktor marke Citroën.
Ovisno o načinu vožnje, litij-ionska baterija u vozilu ë-Berlingo furgon omogućuje poslovnim kupcima da prijeđu do 275 km bez potrebe za punjenjem baterije. Dvije izvedbe ë-Berlingo furgona izrađene su na pogonskom sklopu platforme e-CMP Grupe PSA i imaju jednak kapacitet baterije, što znači da pružaju nivo dometa koji je dovoljan za svakodnevne vožnje velike većine korisnika u ovom segmentu.
Kako bi se povećao domet, pogonski sklop ë-Berlingo furgona obnavlja energiju tokom usporavanja ili kočenja. Za snažnije obnavljanje energije treba pritisnuti dugme B koji se nalazi na središnjoj konzoli. Baterija je u vozilu smještena ispod sjedala i podnice. Zbog toga ona ne utječe na iskoristivi obim vozila. Za tu se bateriju jamči da njezin nazivni kapacitet neće pasti ispod 70 % nakon 8 godina upotrebe, odnosno 160.000 pređenih kilometara. Potvrda o kapacitetu baterije izdaje se pri pregledu nakon jedne godine ili 20.000 pređenih km, a zatim nakon svakog servisa, tj. svake dvije godine ili 40.000 pređenih km.

Mirna vožnja u električnom načinu rada

Električni Berlingo furgon pokreće elektromotor koji upravlja pogonom u skladu s odabranim načinom vožnje i uvjetima vožnje. Snaga od 100 kW (136 KS) /260 Nm omogućuje mu postizanje maksimalne brzine od 130 km/h bez obzira na odabrani način rada. Ti se različiti načini rada mogu odabrati putem posebne komande na konzoli: Normal – 80 kW / 180 Nm : nudi najbolji omjer između dometa i dinamičkih voznih svojstava; Eco – 60 kW / 190 Nm : optimizira potrošnju energije prilagođavajući rad sistemq grijanja i klimatizacije bez njihovog isključivanja i ograničavanjem okretnog momenta i snage motora; Power – 100 kW / 260 Nm omogućuje vozilu bolje performanse za veći užitak i pod maksimalnim opterećenjem.

S aplikacijom MyCitroën moguće je upravljati punjenje baterije na daljinu

Vrijeme punjenja prilagođeno potrebama kupaca

Postoje tri mogućnosti punjenja: od jednostavne standardne utičnice do iznimno brzog punjenja koje omogućuje punjenje 80 % baterije za 30 minuta. Međutim, dovoljna je jednostavna utičnica tipa Green’up da tokom noći napunite velik dio baterije kako biste sutradan mogli obavljati posao.
Za ubrzano punjenje na javnim ili privatnim stanicama potreban je nabaviti punjač Wallbox od 3,7 do 22 kW i kabel s oznakom 3 (u opciji). Tada je vrijeme punjenja od 0 do 100% 7 h 30 min (jednofazni punjač Wall Box od 7,4 kW) ili 5 h(trofazni punjač Wall Box od 11 kW).
Iznimno brzo punjenje na javnoj stanici za punjenje do 100 kW pomoću kabela s oznakom 4 koji je integriran u punjač. Omogućuje punjenje 80 % baterije od 50 kWh za 30 minuta. Vozilo ë-Berlingo furgon najbolje je u svom segmentu u pogledu vremena potrebnog za ubrzano punjenje.

Digitalna instrument ploča i head-up zaslon

U unutrašnjosti vozila sve je prilagođeno jednostavnoj upotrebi novog vozila ë-Berlingo furgon. Na središnjoj konzoli ručica ë-Toggle služi za upravljanje mjenjačem pomoću funkcija Park, Rear, Neutral, Drive i Brake, a tu je i komanda za odabir jednog od tri načina vožnje: Eco, Normal i Power.
U izborniku 5-inčnog dodirnog zaslona u vozilu ë-Berlingo furgon nalazi se nova rubrika ‘Energija’ putem koje se pristupa funkcijama koje se odnose na električni način rada: protok energije (koji prikazuje kako električni pogonski sklop funkcionira u stvarnom vremenu tokom vožnje, postavke električnog motora i stepen napunjenosti pogonske baterije), statistika potrošnje, aktivacija odgode punjenja ili prethodnog programiranja temperature.
Podesiva instrument ploča s digitalnim zaslonom visoke rezolucije od 10“, kao i head-up zaslon (jedinstvena oprema u ovom segmentu), dostupni su kao opcijska oprema i pružaju optimalnu kvalitetu prikaza te moderan i brz prikaz korisnih informacija koje služe za pomoć u vožnji i navigaciji.

Nosivost do 800 kg i mogućnost vuče do 750 kg

Novi ë-Berlingo furgon posjeduje sve prednosti koje donosi dizajn izvedbe s motorom s unutarnjim sagorijevanjem. Ovo vozilo ima kompaktne dimenzije, a istodobno je prilagodljivo, ergonomično, ima udobnu unutrašnjost, brojne pretince i optimiziran tovarni kapacitet, što ga čini idealnim sredstvom za rad.
U vozilu ë-Berlingo furgon mogu se smjestiti dvije ili tri osobe, a dolazi u dvije veličine: M duljine 4,40 m i XL duljine 4,75 m. Dostupna su i dva oblika privrednog vozila: furgon dostupan u veličinama M i XL i furgon s produženom kabinom dostupan u veličini XL.S visinom od 1,84 m ovo vozilo može se parkirati na svakom parkirnom mjestu.
Izuzetno je okretan i lako upravljiv zahvaljujući svojoj kompaktnosti te pruža veliku tovarnu duljinu jer postoji mogućnost sklapanja suvozačkog sjedala u kabini Extenso® čime se dobije duljina od čak 3,09 m u izvedbi M i 3,44 m u izvedbi XL.
Uz iskoristivu širinu između blatobrana od 1,23 m ë-Berlingo furgon može prevoziti dvije europalete postavljene jedna iza druge. Nosivost do 800 kg i mogućnost vuče do 750 kg na svim izvedbama odgovara svim potrebama poslovnih kupaca u toj kategoriji.