Citroën premijerno predstavio redizajnirani C5 X

Citroën vraća u igru model C5, sada s dodatkom X u imenu. Novi model kombinacija je elegantne limuzine, dinamičnog karavana, kao i povišenog položaja SUV modela

0
471
C5 X predstavlja spoj limuzine i karavana, dostupan je s benzinskim ili plug-in motorom

Citroën je danas premijerno u svijetu predstavio redizajnirani model C5 X, koji predstavlja spoj limuzine i karavana, odnosno inovativno rješenje u potpunom skladu s tradicijom marke. Ova potpuno nova vrsta izvedbe dostupna je s benzinskim ili plug-in motorom te naglašava modernost i inovativnost, a to su vrlo bitne odlike koje očekuju kupci u ovom segmentu, ali i kupci u segmentu SUV-ova.
“Citroën CX 5 je vozilo odvažno i autentično rješenje koji uistinu utjelovljuje cjelokupno znanje i umijeće Marke u pogledu inovacija i udobnosti”, izjavio je Vincent Cobée, glavni direktor marke Citroën.
C5 X prvo je vozilo na svijetu u koje je uveden aktivni ovjes Citroën Advanced Comfort, koji dodatno pojačava dojam vožnje kao na letećem tepihu. Zahvaljujući prostranoj unutrašnjosti opremljenoj prepoznatljivim udobnim sjedalima Advanced Comfort, uz prtljažnik posebne obrade i obima od 545 litara u potpunosti ispunjava očekivanja kupaca koji vole karavane. Izvedba s plug-in motorom uz način rada ë-Confort za svakodnevnu električnu vožnju dodatno naglašava osjećaj bezbrižnosti tokom vožnje.

Redizajnom odlika segmenta D postignuta je odvažna silueta C5 X

Osjećaj udobnosti u vozilu značajno se povećao zahvaljujući naprednim tehnologijama koje pojednostavljuju vožnju, kao što su prošireni head-up zaslon, brojni sistemi za pomoć u vožnji (poput sistema Highway Driver Assist), novo sučelje za komunikaciju i zabavne sadržaje koje se sastoji od središnjeg dodirnog zaslona visoke rezolucije od 12″, funkcije prepoznavanje prirodnog govora i prikazivanja informacija pomoću widgeta koji se može prilagoditi vlastitim željama, baš kao na tabletu.
C5 X na prvi pogled izaziva iznenađenje i oduševljenje u prilično tradicionalnom segmentu D. Svojim izražajnim konceptom, jedinstvenim na tržištu, C5 X nenametljivo zauzima poziciju vrhunskog modela marke Citroën, a nadahnut je konceptnim vozilom CXperience predstavljenim na Pariškom sajmu 2016., po kojem je i dobio ime.

Jedinstven koncept: moderna i inovativna silueta

Silueta vozila C5 X uočljiva je na prvi pogled: izražajan dizajn, čvrsto ležanje na točkovima, robusnost i privlačnost. Redizajnom odlika segmenta D postignuta je ova odvažna silueta s vratima prtljažnika u kojoj se ujedinjuje limuzina i karavan te dodaju elementi tipični za SUV-ove. Na novoj je silueti posebna pažnja posvećena aerodinamici.

Osjećaj udobnosti u vozilu je povećan zahvaljujući naprednim tehnologijama

Dugačak poklopac motora, fluidne i aerodinamične linije, visoke bočne linije karoserije i natpis iznad stražnjih točkova daju mu upečatljivost i dinamičnost. Iza vrata prtljažnika skrivaju se sve praktične odlike karavana: širok i funkcionalan otvor i nizak utovarni prag omogućuju jednostavnu i praktičnu svakodnevnu upotrebu.
Njegov povišeni položaj dobiven je povisivanjem podvozja u usporedbi s tradicionalnom limuzinom i točkovima velikog promjera od 720 mm na kojima su postavljene 19-inčne gume Tall&Narrow na većini izvedbi, čime se dobiva povišeno vozačevo mjesto koje garantuje veći nivo sigurnosti i bolju preglednost, a to je obilježje koje kupci SUV-ova iznimno cijene.
Međuosovinski razmak od 2785 mm nudi izvrsnu prostranost u stražnjem dijelu vozila, a osim toga tu su velike vanjske dimenzije: dužina od 4805 mm, širina od 1865 mm i visina od 1485 mm, što ga čini istinskim predstavnikom segmenta D.
C5 X ima novi svjetlosni potpis u obliku slova V sprijeda i straga koji je predstavljen na novom modelu C4. Lako prepoznatljiv potpis sastoji se od LED prednjih svjetala u cijeloj gami. Budući da je potpis vidljiv i danju i noću, njime se dodatno naglašava neobična silueta modela C5 X.

E-vožnja svaki dan, termički motor samo po potrebi

C5 X također nudi motor pogodan za sve namjene, a to je plug-in motor. Taj motor snage 225 KS pruža zadovoljstvo pokretanja motora i ubrzavanja u potpunoj tišini, a da pritom ne dođe do emisije ijednog grama CO2, s mogućnošću vožnje više od 50 km u potpuno električnom načinu rada (ZEV), a domet u električnom načinu rada prilagođen je uobičajenim svakodnevnim vožnjama korisnika te se može postići brzina od 135 km/h. Velika je vjerojatnost da ćete provesti tjedan dana bez upotrebe motora s unutarnjim sagorijevanjem tokom svojih uobičajenih svakodnevnih vožnji i puniti vozilo po potrebi (kod kuće, na poslu ili na javnoj stanici), dok s druge strane možete slobodno odlučiti otići na neki duži put preko vikenda ili na godišnji odmor, a da se pritom ne morate zamarati punjenjem jer će termički motor izgaranjem preuzeti brigu o vožnji.
C5 X bit će dostupan u izvedbama s benzinskim ili plug-in motorom, a počet će se prodavati na evropskom tržištu krajem 2021. godine kada će biti poznate i cijene.