Citroën slavi 90 godina modela Traction Avant

Model Traction Avant, poznat i kao automobil sa 100 patenata, spojio je najsavremenija rešenja svog vremena. Osim pogona na prednje točkove, treba napomenuti da je imao samonosivu karoseriju, hidraulične kočnice i ovjes s pojedinačnim ovjesima na sva četiri točka

0
116
Model Traction Avant je bio uzor mnogima u pogledu udobnosti na cesti , proizvodio se do 1957.

Citroën slavi 90. godišnjicu modela Traction Avant, koji je predstavljen 1934. godine u Parizu. Dizajniran je s ciljem da iza sebe ostavi nezaboravan trag i da marki Citroën unese novi zamah i istakne inovativnost ovog francuskog proizvođača, koji je 1919. godine prvi u Evropi uveo serijsku proizvodnju automobila i poznat je, između ostalog, zbog izuma gusjeničara 1921. godine, potpuno čelične karoserije 1924. i plivajućeg motora 1932. godine. Na tržište je ušao pod komercijalnim nazivom ‘7’, koji se odnosio na njegovu poreznu stopu, međutim je brzo dobio nadimak Traction Avant, jer se pogon na prednje točkove smatrao zaista važnom inovacijom u to doba.

Traction Avant je bio jedinstven jer je u jednom modelu spojio sva najsavremenija tehnička rješenja tog vremena, poput prednjeg pogona, samonosive karoserije, hidrauličkih kočnica i ovjesa s pojedinačnim vješanjem svih četiri točkova. U svoje vrijeme važio je za automobil koji je najsigurniji, najudobniji i koji pruža najstabilniju poziciju na cesti.
Tokom svoje dugogodišnje karijere prošao je mnoge tehnološke nadogradnje, zbog čega je dobio nadimak automobil sa 100 patenata. Zbog svog karakterističnog aerodinamičnog oblika, koji je inspirisan ‘streamline’ izvedbama, brzo je postao legenda među Citroënovim modelima, koji je preživio test vremena i inspirisao maštu buntovnika i gangstera, koji su ga oživjeli u mnogim filmovima. Sve do 1957. godine, kada je proizvodnja modela Traction Avant završena, prodanih je bilo 760.000 jedinica.

Do danas je ostao amblem marke Citroën, budući da utjelovljuje njezino obećanje dizajna i udobnosti te omogućava mobilnost što većem broju ljudi. Ove vrijednosti se i danas mogu vidjeti u mnogim modelima. Na primjer, novi ë-C3, koji prednjači zbog svoje inovativnosti i nastoji da električnu mobilnost učini široko dostupnom, kao i limuzina za duge relacije C5 X, koja kombinuje sve potrebne elemente kako bi na svakom putovanju nudila potpunu bezbrižnost.

Revolucija Traction Avant, automobil sa 100 patenata

Kada je André Citroën početkom 1933. godine odlučio zamijeniti modele Citroën 8, 10 i 15, koji su predstavljeni samo nekoliko mjeseci ranije, u oktobru 1932. godine, želio je uzdrmati tržište i iznenaditi konkurenciju potpuno revolucionarnim automobilom. Cilj mu je steći barem dvije godine prednosti u odnosu na konkurenciju i na taj se način zaštiti od posljedica globalne ekonomske krize s početka tridesetih godina prošlog stoljeća, koju je tada već snažno osjećala cijela Evropa. Njegov novi automobil je stoga morao biti posebno izuzetan i sadržavati što više tehničkih inovacija.

Njegov razvojni program uključivao je potpuno čeličnu samonosivu karoseriju koja je eliminirala potrebu za podvozjem i značajno snizila težište, pogon na prednje točkove, plivajući motor s ventilima u glavi i uklonjivim oblogama cilindara, hidraulički kontrolirane kočnice, ovjes s pojedinačnim vješanjem svih četiri točkova i automatski mjenjač. Međutim, zbog vremenskih ograničenja, originalni serijski modeli iz 1934. morali su biti proizvedeni bez automatskog mjenjača.
Pored ovih tehničkih inovacija, Traction Avant, koji je inače bio bez podvozja, imao je i aerodinamičnu karoseriju s niskim linijama i ravnim dnom. Zahvaljujući kompaktnom pogonu motora i mjenjača te vrlo niskom težištu, što je više moguće mase moglo se smjestiti na prednji dio vozila. Prvi novinari i vozači bili su izuzetno impresionirani novim Citroënom. Nikada prije automobil nije bio tako siguran i lak za vožnju u svim situacijama. Njegov položaj na cesti postavio je nove standarde u ovoj oblasti. Motor je bio živahan, kočnice snažne, a sigurnost besprijekorna. Sa svim ovim karakteristikama koje su se neprestano poboljšavale, kao što je uvođenje volana s letvom i zupčanikom u junu 1963, Traction Avant je pružao tehničku prednost u odnosu na sve druge automobile. Imao je briljantnu i izuzetno dugu karijeru koja je završila tek u julu 1957. godine.

Modeli i njihov razvoj od 1934. do 1957. godine

Model 7, prvi iz porodice Traction

• Prvi model Traction, nazvan 7 A, počeo je da se proizvodi 18. aprila 1934. godine. Bio je opremljen četverocilindričnim motorom s provrtom i hodom od 72×80 mm, zapremine 1303 cm3 i 32 konjske snage (oporeziva snaga: 7 KS). Ovo je bio jedini pravi model 7 CV.
• U junu naredne godine lansiran je njegov nasljednik, 7 B, opremljen novim motorom većeg provrta i hoda, koji su narasli na 78×80 mm, što mu je omogućilo da razvije 35 konjskih snaga. Zapremina ovog motora iznosila je 1529 cm3, a oporeziva snaga 9 KS. Model 7 B dostigao je brzinu od 100 km/h.
• U julu 1934. godine predstavljena je sportska verzija modela 7, nazvana 7 S ili 7 Sport. Ispod njegove haube je brujao motor zapremine 1910 cm3 s provrtom i hodom od 78×100 mm, koji je razvijao 46 konjskih snaga pri oporezivoj snazi od 11 KS i ubrzavao do maksimalne brzine od 115 km/h.
• Nekoliko dana prije Salona automobila u Parizu, u septembru 1934., model 7 B zamijenio je model 7 C, koji je predstavljen s još rafiniranijim motorom. Iako je njegova oporeziva snaga i dalje iznosila 9 KS, zahvaljujući većem provrtu i hodu (72 x 100 mm) zapremina je narasla na 1628 cm3. Stvarna snaga bila je zapravo 36 KS, pa je model postizao maksimalnu brzinu od 100 km/h.
• U februaru 1939. model 7 C je dobio novi motor nazvan 7 Economique (ekonomičan 7), koji je smanjio potrošnju goriva za deset posto.
• Proizvodnja modela 7 završila je u proljeće 1941.

Model 11 i njegova duga karijera

• Prvi model 11 nazvan je 11 A. Njegova proizvodnja započela je u avgustu 1934. godine, mjesec dana nakon dolaska modela 7 S, od kojeg je preuzeo motor zapremine 1910 cm3, provrta i hoda 78×100 mm i 46 konjskih snaga (oporeziva snaga: 11 KS). Izvana se je od modela 7 razlikovao po prostranijoj karoseriji, koja je bila 12 cm šira i 20 cm duža.
• U oktobru 1934. model 7 S je na Salonu automobila u Parizu zamijenio model 11 AL ili 11 Légère (Lagani 11). Imao je istu karoseriju kao model 7 i motor od 11 konjskih snaga. Međutim, razlikovao se od njega po tome što je imao bogatiji nivo opreme od modela 11 A.
• U februaru 1937. godine, 11 B i 11 BL zamijenjeni su modelima 11 A i 11 AL. Istovremeno su proizveli malu seriju od oko 500 primjeraka modela 11, koji su nazvali 11 AM (AM za Améliorée ili »Poboljšani«) i bili su opremljeni motorom s posebnom glavom motora.
• U aprilu 1938. lansirana je komercijalna verzija modela 11 pod imenom 11 C ili 11 Commerciale. Što se tiče mehaničkih dijelova, bio je identičan modelu 11, ali se radilo o svojevrsnom kombiniranom vozilu koje se po želji moglo pretvoriti iz osobne u komercijalnu verziju s 500 kg dozvoljenog opterećenja. Model 11 C imao je isti međuosovinski razmak kao porodična varijanta i dvodijelna zadnja vrata koja su olakšavala utovar prtljaga.
• Od marta 1939. novi motor 11 Performance počeo je da se ugrađuje u svih 11 modela. Snaga mu je povećana sa 46 KS na 56 KS.
• U maju 1955. godine, modeli 11 B, 11 BL i 11 C doživjeli su svoju konačnu nadogradnju, kada je u njih ugrađen novi motor 11 D, čija je snaga povećana na 68 KS, najavljujući dolazak modela DS 19 i ID 19.

Proizvodnja modela 11 završila je u tvornici Javel 25. jula 1957. Bio je to posljednji model Traction. U nešto više od 23 godine proizvedeno je 758.948 primjeraka svih modela.

Model 22 ili tajna tvornice Javel

Među svim modelima Traction, najprestižniji i još uvijek najmisteriozniji je Traction 22. Ovaj vrhunski model predstavljen je na Salonu automobila u Parizu u oktobru 1934. godine. Bio je opremljen potpuno novim 8-cilindarskim motorom u obliku slova V s gornjim ventilima i istim provrtom i hodom (78×100 mm) kao model 11. Imao je 3822 cm3 radne zapremine, 100 konjskih snaga i razvijao je maksimalno 140 km/h!
Izvana je bio prepoznatljiv po svojim aerodinamičnim farovima, ukrasnoj rešetki s osmicom i dvodijelnim prednjim branikom. Proizvedeno je samo dvadesetak testnih primjeraka, ali unatoč raznim glasinama i strastvenim istraživanjima kolekcionara i historičara, čini se da su svi zauvijek nestali.

Model 15, kralj cesta

Nakon što je odustao od projekta 22, Citroën u želji da nastavi s marketingom modela Traction visoke klase, u oktobru 1938. godine lansirao je model 15 Six. Opremljen je bio potpuno novim 6-cilindarskim motorom zapremine 2867 cm3 i snagom od 77 KS (oporeziva snaga: 16 KS). Njegova specijalnost bilo je skretanje ulijevo, pa je novajlija bio poznat i kao 15 Six G (fra . gauche za lijevo). 15 Six je imao isti eksterijer kao 11 B i njihova karoserija je u tom pogledu bila identična.
Zbog novog, dužeg motora, hauba mu je bila 11 cm duža, što je automobilu dalo prepoznatljivu osobnost. Zbog svog kapaciteta i tihog rada, izuzetnog položaja na cesti i udobnosti ubrzo je osvojio titulu kralja cesta. Septembra 1947. smjer rotacije motora je promijenjen udesno i model 15 Six G je preimenovan u 15 Six D (fra. droite za desno). 15 Six doživio je uspjeh nakon rata i etablirao se kao francuski automobil visoke klase, dostigavši sam vrh zemlje gdje je stekao status ikone. U maju 1954. godine lansiran je najnoviji model, 15 Six H, koji je imao jedinstvenu karakteristiku da je bio opremljen hidro-pneumatskim ovjesom konstantne visine. Gotovo godinu i po dana kasnije, DS 19 je opremljen ovim revolucionarnim ovjesom. Uz lansiranje novog kralja Javela u oktobru 1955. godine, prodaja modela 15 Six je konačno završena.

Jedan automobil i više karoserija

Kada je model 7 predstavljen 1934. godine, bio je dostupan kao limuzina sa 4 vrata i kao izvedba kupe (ili faux-cabriolet) i kabriolet s preklopivim vjetrobranskim staklom (ili roadster).
Kada je model 11 ugledao svjetlo dana nekoliko mjeseci kasnije, bio je dostupan kao limuzina, kupe i kabriolet, kao i duga karoserija sa 6 stakla koja je bila dostupna kao porodična limuzina sa 7 – 9 sjedala, izvedba taksi ili limuzina sa 5 sjedala i 6 sjedala, ali i kao duga karoserija sa 4 prozora, opremljena kao gradski kupe sa 5 sjedala. Od aprila 1938. godine model 11 je bio dostupan i u kombiniranoj verziji sa 5 sjedala Commerciale, koja je kao osobna verzija nudila 5 sjedala, a kao komercijalna verzija dopuštala je 500 kg dozvoljenog opterećenja. Proizvodnja kupea 7 i 11 završena je u septembru 1938., a kabrioleta 7 i 11 u novembru 1939.
Kada je 15 Six krenuo u prodaju u oktobru 1938. godine, ponuđen je kao limuzina sa 5-6 sjedala, a tek je maja 1939. bio dostupan kao limuzina sa 5-6 sjedala i kao porodična verzija sa 8-9 sjedala po uzoru modela 11. Izrađeno je manje od deset primjeraka kabrioleta 15 Six, ali nikada nije bio u prodaji. Nakon rata, porodične verzije 11 i 15 su se vratile na tržište tek u septembru 1953., a 11 Commerciale za poslovnu upotrebu do marta 1954. Posljednji proizvedeni Traction bila je izvedba 11 B za porodice, koja je napustila tvornicu 24. jula 1957.

Poduhvati modela Traction

Brzo nakon lansiranja, model Traction dokazao se na raznim natjecanjima i sportskim testovima. U ljeto 1934. dokazao se na polju elegancije, sudjelujući na izuzetno popularnim takmičenjima kao što su Bagatelle, Bois de Boulogne i Deauville, gdje je kao limuzina, kabriolet ili kupe sa svojim niskim, aerodinamičnim linijama osvojio mnoge nagrade, velike nagrade, nagrade za izvrsnost i nagrade žirija.
Godine 1934. François Lecot i Maurice Penaud za volanom potvrdili su njegove mehaničke performanse u zadivljujućim utrkama izdržljivosti kao što su 5.007 kilometara Tour de Francea i Belgije, pređenih za 77 sati i na prvoj poštanskoj vezi Pariz-Moskva-Pariz, u kojoj su prešli 3.200 kilometara u osam dana.Od 22. jula 1935. do 26. jula 1936. François Lecot pod kontrolom automobilskog kluba Automobile Club de France ponovno je krenuo na solo vožnju od 400.000 kilometara, uglavnom između Pariza i Monte Carla, u prosjeku 1.000 kilometara dnevno!
U bojama čuvenih ulja Yacco, na stazu autodroma Linas Montlhéry krenuo je Traction pod imenom Rosalie VII.
Između 18. i 23. jula 1934. postavio je pet međunarodnih rekorda E-klase, uključujući šestodnevni rekord od 111.183 km/h i rekord od 10.000 milja za 14 sati, 43 minuta, 14 sekundi i 9 stotinki sekunde za ukupne udaljenosti od 16.093,420 km. Od marta do maja 1936. godine, još jedan Traction, ovog puta nazvan Rosalie IX, učestvovao je u reliju izdržljivosti na otvorenim cestama, koji su vozili dileri Citroëna i tim vozača Yacco.Svaki dan su vozili najmanje 1.500 km, a nakon 104.000 km završili test izdržljivosti ispred sjedišta kluba Automobile Club de France.
Ne tako davno, dva vozila Traction 11 B iz 1953. godine , nazvana Chrome i Cambouis , poveli su četvoricu mladih Francuza na 100.000 km dug put oko svijeta preko pet kontinenata od jula 1988. do januara 1990. godine.
Traction je vječiti putnik, kako na francuskom nacionalnom putu Nationale 7, tako i na afričkim cestama i do danas ostaje auto za sve poduhvate i avanture!

Traction je bio omiljeni auto generala de Gaullea

Traction je prava francuska ikona, jedan od rijetkih automobila koji mnogi smatraju pravim historijskim spomenikom. Od svog lansiranja 18. aprila 1934. godine, pratio je Francuze u svakodnevnom životu. Automobil, koji je u početku bio namijenjen široj javnosti, pretvorio se u vozilo pljačkaša banaka iz bande Traction, između 1939. i 1945. godine u automobil za vojnike, zatim u automobil pokreta otpora, kojim je oslobađao Francusku, te konačno u automobil koji je pomogao obnoviti zemlju.
Uz političare, postao je čak i službeno vozilo francuskih državnika. Traction je bio omiljeni auto generala de Gaullea. Kao pravi simbol moći, pronašao je svoj dom posvuda, u dvorištu Jelisejske palate i na parkiralištima svih ministarstava i prefektura Francuske Republike.
U martu 1968. godine, jedva deset godina nakon završetka proizvodnje, osnovan je prvi kolekcionarski klub posvećen isključivo ovom modelu. Klub koji je prihvatio ime La Traction Universelle, danas se smatra najvećim klubom Traction modela na svijetu, jer broji više od 1.600 članova iz 17 regionalnih sekcija u Francuskoj i sa svih kontinenata.
Od pedesete godišnjice Traction vozila 1984. godine, koja je organizirana na Place de la Concorde u Parizu i izložbenom centru le Bourget, klub La Traction Universelle je proslavio sve važne godišnjice ovog kultnog Citroëna. Ove godine, povodom proslave 90. godišnjice, francuski klub će od 9. do 11. maja organizirati miting kolekcionara modela Traction u Auvergneu, na trkaćoj stazi Charade kod Clermont-Ferranda. Prijavljeno je više od hiljadu timova.