Coca-Cola donirala BiH vrijednu novčanu pomoć u borbi protiv koronavirusa

0
596
Coca-Colina donacija se u našoj zemlji distribuira posredstvom Crvenog krsta križa BiH

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine zaprimilo je vrijednu novčanu donaciju za nabavku zaštitnih sredstava i sredstava za higijenu od Coca-Coline fondacije (The Coca-Cola Foundation), globalne filantropske grane kompanije Coca-Cola.
Novčanu donaciju u ukupnom iznosu od čak 120 miliona američkih dolara Coca-Cola će uputiti širom svijeta, u zemlje u kojima posluje.
Ovih 120 miliona dolara Coca-Cola je namijenila ublažavanju uzroka i posljedica uticaja pandemije Covid-19, a donacija Coca-Coline fondacije za Bosnu i Hercegovinu uplaćena je na račun Društva Crvenog krsta/križa BiH za nabavku zaštitnih sredstava i sredstava za higijenu. Novčana vrijednost donacije dodijeljena Bosni i Hercegovini iznosi 100.000 američkih dolara.
Sredstva osigurana ovom donacijom planirana su za nabavku tunela za dezinfekciju, dezinficijensa, maski za višekratnu upotrebu, zaštitnih rukavica, zaštitnih naočala, zaštitnih odijela, zaštitnih vizira, te bazne i ručne radio stanica.
BiH se borila protiv eskalacije pandemije primjenom kombinacije strogih zdravstvenih i administrativnih mjera. Putnički prevoz je bio ograničen, primijenjivale su se mjere ograničenog kretanja u cijeloj zemlji, postavljena su karantinska područja na graničnim prelazima, dok se teretni prevoz obavlja u dogovoru sa susjednim zemljama. Uz sve ove mjere, mnogi građani, a posebno vozači teretnih vozila, provodili su sate čekajući na graničnim prelazima.
Kako bi pomogli da se lakše izbore sa situacijom, marljivi volonteri Crvenog krsta Republike Srpske su, uz pomoć Republičkog operativnog tima, podijelili više od 22.000 litara Coca-Colinih sokova i vode Coca-Cole ljudima u karantinu i vozačima kamiona koji su čekali na graničnim prelazima.