Croatia Airlines dobila prvu finansijsku injekciju od 13,5 miliona eura

0
1018
Prihodi Croatia Airlinesa u prvom kvartalu smanjeni za 54,4%, na 15,1 milion eura

Croatia Airlines dobila je prvu tranšu od planiranih 33,7 miliona eura injekcije iz hrvatskog budžeta za stabilizaciju avioprevoznika prije dokapitalizacije.
Prošlog četvrtka hrvatska vlada je uplatila 13,5 miliona eura na račune kompanije, a dodatnih 20,2 miliona trebalo bi uplatiti 2020. godine. Ministar finansija Zdravko Marić rekao je da je odluka o pružanju sredstava prevozniku usmjerena na pomoć turističkom sektoru zemlje.
“U slučaju Croatia Airlinesa dobro je poznato da ta kompanija ima veliku ulogu u turizmu i u povezivanju Hrvatske s ostatkom svijeta. Nisam zadovoljan ili zadovoljan situacijom, ali ocijenili smo da Croatia Airlines i Zračne luke u Hrvatskoj imaju veliki potencijal”, rekao je Marić.
Finansijske projekcije za naredne dvije godine pokazale su da Croatia Airlines ne bi mogao izvršiti popravak i remont dva motora aviona bez potpore vlade, platiti dug hrvatskim dobavljačima i finansirati druge potrebne investicije. Država je zadnji put dokapitalizirala Croatia Airlines u 2013. godini s 106 miliona eura, zabranjujući mu daljnju pomoć do 2023. godine u skladu s uredbom Evropske unije. Vjeruje se da je vlada našla put oko toga tvrdeći da je hrvatski prevoznik platio višak poreza od posljednjeg procesa restrukturiranja i da mu je to sada nadoknađeno. Do razvoja je došlo nakon što je slovenačka vlada odbila osigurati dodatna sredstva za Adria Airways u privatnom vlasništvu, koja je nakon toga proglasila bankrot, navodi portal Ex-Yu Aviation.
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da šalju snažnu poruku nacionalnom avioprevozniku, jer je to važno za hrvatski turizam.
“Očekujemo da će se kompanija konsolidirati i finansijski biti spremna napraviti nove napredne korake, istovremeno imajući na umu njegova postojeća partnerstva koja su od vitalnog značaja”, rekao je Plenković.
Prema uvjetima injekcije kapitala, model procesa privatizacije preduzeća mora biti sastavljen i predstavljen vladi do 31.12.2019., dok prodaja dionica mora početi do 1.6.2020. godine. Konzorcij kojeg čine Privredna banka Zagreb i njemačka DVB banka djeluju kao savjetnici za privatizaciju kompanije.