Hrvatska: Croatia osiguranje uvela automatiziranu procjenu šteta putem umjetne inteligencije

0
203
Procjena štete na vozilima sada je moguća u manje od tri minute

Croatia osiguranje predstavila je još jednu inovaciju na hrvatskom i evropskom tržištu osiguranja kojom se, uz korištenje umjetne inteligencije (AI), značajno unaprjeđuje sistem procjena šteta na motornim vozilima.
Riječ je o sofisticiranom digitalnom sistemu koji povezuje rad rotacione 360° view mehaničke platforme, video opreme i kalkulacijskog sistema za detekciju oštećenja i kalkulaciju popravka, sve s ciljem ubrzanja procesa i povećanja preciznosti procjene štete. Ovo rješenje omogućava da vozači ne izlaze iz vozila, a šteta je procijenjena za manje od tri minute, što je pet puta brže od dosadašnjeg klasičnog načina.
Sistem automatizirane procjene naslanja se tehnološki na već implementiranu prijavu štete putem QR koda koja klijentima Croatia osiguranja omogućuje brzu i samostalnu prijavu štete u samo nekoliko minuta bez potrebe za fizičkim popunjavanje papirnate dokumentacije.
U novo Croatijino procjenilište u Drmićevoj ulici u Zagrebu i razvoj AI platforme za prijavu i procjenu šteta investirano je preko 400.000 eura.
“U zadnje tri godine u digitalizaciju smo uložili više od 33 miliona eura, a rješenje koje predstavljamo još je jedan veliki iskorak koji donosimo na hrvatsko i europsko tržište. Želimo osigurati da naši klijenti u najkraćem roku dobiju najkvalitetniju uslugu, a tehnologija nam to danas omogućuje”, rekao je Davor Tomašković, predsjednik Uprave Croatia osiguranja predstavljajući inovaciju, prenosi Bug.hr.
Prosječno trajanje prijave i procjene s novom je tehnologijom pet puta brže. Klasična prijava i procjena šteta na vozilima traju od 30 do 45 minuta, a sada šest do osam minuta, od čega sama procjena traje do tri minute.
Projekt implementacije AI platforme u prijavu i procjenu šteta realiziran je u godinu dana, uz angažman stručnjaka iz Croatia osiguranja te u suradnji s tehnološkim kompanijama: Solera, Alfa-Kov, Avitech te I.B. tehnologije.