Da li je tržišni balon pukao: Sa tržišta kriptovaluta ‘izbrisano’ 500 milijardi dolara

0
686
Prema CoinMarketCap, kriptotržište je palo sa 2.546 milijardi dolara na 2.020 milijardi

Za samo nedjelju dana sa međunarodnog tržišta kriptovaluta ‘izbrisana’ je vrijednost od 500 milijardi dolara. Bitcoin je u jednom danu ponovo izgubio 9% svoje vrijednosti, a čak 30 procenata je ispod svog zabilježenog maksimuma prošlog mjeseca, dok ga ether i dogecoin i dalje prate u tom slobodnom padu.
Stiče se utisak da sve što ima bilo kakve veze sa trgovanjem kriptovaliutama u ovom trenutku bilježi pad. Tako, akcije mjenjačnice Coinbase bilježe gubitak od 5,5%, a čak 30% od listiranja na berzi prije manje od 30 dana, dok su hartije od vrijednosti kompanije Tesla izgubile 2,1% u jučerašnjem trgovanju i nastavljaju silazni trend otkako je Elon Musk najavio da ona više neće prihvatati bitcoin kao sredstvo plaćanja.
Prema CoinMarketCap, kriptotržište je palo sa 2.546 milijardi dolara na 2.020 milijardi.
Muskove Twitter objave više ne mogu biti glavni uzrok ovolikog pada, komentarišu analitičari. Prošlonedjeljno povlačenje Tesle, doduše, mogao je biti zamajac za tržišna zbivanja koja će se odviti, ali u čijoj pozadini je ipak činjenica da je ono iskazivalo prirodu ‘mjehura’, te da se prije vremena naduvalo do iznenađujuće velikog nivoa, prenosi Biznis.rs.
Ipak, kada se gleda šira slika, od decembra je bitcoin dobio 50% na vrijednosti, a dogecoin čak 10.000%, pa tu i dalje ima prostora za korekciju, ali su se na volatilnom tržištu kriptovaluta dešavali takođe i preokreti trendova preko noći. Poređenja radi, u istom periodu rast drugih oblika popularne berzanske aktive izgledao je ovako – fjučersi na zlato su u padu 1,5%, Dow Jones indeks je porastao 12%, S&P 500 za 10%, a NASDAQ Composite za približno tri procenta.