Dalipagić: Prometni potencijal željeznice mora se više koristiti

0
967
Zamjenik ministra Dalipagić otvorio 4. Kongres o željeznicama

U organizaciji Udruženja konzultanata inženjera BiH, u Sarajevu je danas otvoren 4. Kongres o željeznicama, pod pokroviteljstvom Ministarstva komunikacija i prometa BiH.
Kongres ima međunarodni karakter i predstavlja prigodu za razmjenu dobrih iskustva i praksi istraživača, operatera, upravitelja infrastrukturom, proizvođača opreme, logističara i sudionika u intermodalnom prometu u realizaciji europske prometne politike u domenu željeznice.
Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić je službeno otvorio Kongres te se prigodnim riječima obratio svim sudionicima. Naglasio je kako Ministarstvo komunikacija i prometa BiH aktivno radi na uspostavi prometnog sistema kao podrške održivom razvoju ekonomije zemlje, entiteta i Brčko distrikta.
Podsjetio je sudionike da je 2015. godine usvojena Okvirna politika prometa u BiH, a u julu 2016. godine Okvirna strategija prometa za razdoblje 2016.-2030. godine koja sadrži strukturne prijedloge za razvoj prometnog sektora, kao i programe za nadogradnju kapaciteta, u cilju usklađivanja s dugoročnim ciljevima i strateškim dokumentima Evropske unije iz područja prometa, između ostalog i željezničkog.
Dalipagić je podsjetio da su na posljednjem Samitu zemalja članica jugoistočne Evrope održanom u Trstu 2017. godine sva četiri usvojena projekta za BiH iz područja cesta te naglasio da mora biti jasna poruka ovog skupa da se željeznički projekti adekvatno pripreme i kandidiraju za finansiranje, jer je, između ostalog, veći iznos grant sredstava koje naša zemlja može ostvariti kroz projekte iz sektora željeznica.
Dalipagić je istaknuo i veliki prometni potencijal željeznice koji moramo iskoristiti, a najveća prepreka razvitku ovog sektora u BiH i dalje je investiranje u željezničku infrastrukturu. Na kraju, zamjenik ministra je istaknuo opredijeljenost Ministarstva komunikacija i prometa BiH ka ubrzanju revitalizacije i razvoju željezničkog prometa u BiH, s konačnim ciljem dostizanja evropskih standarda u skladu s njegovom budućom ulogom i značajem u evropskoj prometnoj mreži.