Dan otvorenih vrata kompanije Eastern Mining u Varešu

0
689
Strateško planiranje i ulaganje u mlade je ključ razvoja vareške sredine

Kompanija Eastern Mining, koja djeluje u Varešu od 2017. godine, održala je prvi, i po mnogo čemu jedinstven Dan otvorenih vrata, tokom kojeg su pružili priliku svim zainteresiranim učenicima završnih razreda osnovnih škola u Varešu i Vareš Majdanu i roditeljima da posjete pogone kompanije i možda se zainteresiraju da upišu novi smjer u Srednjoj mješovitoj školi NORBAT2 u Varešu.
Novi smjer u Srednjoj mješovitoj školi NORDBAT-2 u Varešu, posvećenog novim tehnologijama u rudarstvu, čiji je sponsor upravo kompanija Eastern Mining, koji počinje sa radom u školskoj godini 2021/22., sadržavat će najnovija dostignuća i saznanja iz ovog područja industrije, koje se drastično razvilo. Rudarstvo je sada moderna industrija, koja primjenjuje svu najnapredniju tehnologiju i znanja iz svih naučnih polja.
“Današnji Dan otvorenih vrata je namijenjen svim mogućim polaznicima tog smjera kako bi mogli vidjeti šta znači moderna rudarska kompanija, šta se očekuje od njih, te se možda i opredijeliti za ovu profesiju koja jeste teška, ali i dalje je osnova sve ljudske djelatnosti, bez koje ne bi bilo ni mobitela, ni automobila, niti većine predmeta ili procesa kojisu sastavni dio modernog života”, izjavio je Adnan Teletović, izvršni direktor Eastern Mining kompanije, dodavši da je sponzoriranje ovoga smjera je još jedna aktivnost u zajednici, koju ova kompanija shvata veoma ozbiljno, i uvjereni smo da je dugoročno, strateško razmišljanje upravo ono što treba vareškoj sredini.
U kompaniji Eastern Mining smatraju da je ulaganje u budućnost ovog područja jedan od prioriteta, a bitan dio toga je i pružanje šanse mladima da ostanu ovdje i stvore sebi život.
“Iako je rudarstvo tradicija u ovom kraju, i iako svi, uključujući i mene, smatramo da znamo sve o tome, današnji dan je bio veoma poučan. Kao roditelj učenika završnog razreda osnovne škole, moram reći da je ozbiljna stvar u ovom kraju razmatrati šta i gdje dalje upisati dijete i drago mi je vidjeti da se otvaraju nove mogućnosti za mlade u Varešu”, kaže Enida Imamagić, roditelj jednog od možda budućih polaznika novog smjera.
Tokom Dana otvorenih vrata, zainteresirani su bili u mogućnosti posjetiti objekte na Tisovcima, gdje su prisustvovali prezentacijama o aktivnostima ove kompanije, koje je održalo stručno osoblje, te postavljati pitanja o svim što ih zanima.
Eastern Mining će stipendirati 10 najbolje rangiranih učenika (100 KM mjesečno tokom 10 mjeseci u godini), te će im biti ponuđeno 12-mjesečno pripravničko stažiranje nakon završetka školovanja, a za stažistu koji pokaže najbolje rezultate stipendija za fakultet srodnih nauka.
Smjer mogu upisati svi zainteresirani učenici i bit će dio redovnog nastavnog plana i programa Srednje mješovite škole NORDBAT-2 u Varešu, a sadržavat će predmete koji će obrađivati, između ostalog, i: geologiju, rudarstvo, proizvodnju, bušenje, postrojenja i opremu, komunikacije, rad u timu i izvještavanje.