ECB neće povećavati kamatne stope, euribor ostaje rekordno nizak

0
1126
ECB je podigao kamatne stope 10 puta od ljeta prošle godine u nastojanju da ohladi inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži ključne kamatne stope na postojećem izuzetno niskom nivou i da za sada ne smanjuje finansijske podsticaje ekonomijama eurozone putem programa kupovine obveznica.
Ovo se odnosi i na euribor, koji je prosječna kamatna stopa po kojoj grupa evropskih banaka međusobno pozajmljuje novac, a za koju je kod nas vezana većina kredita.
ECB je takođe saopštila da očekuje da će inflacija u eurozoni u doglednoj budućnosti ostati ispod cilja ECB-a od nepunih 2,0 procenta, prenosi Tanjug.
“Neto kupovine u okviru Pandemijskog programa hitnih kupovina (PEPP) tokom narednog kvartala i dalje će se obavljati znatno jače nego tokom prvih mjeseci ove godine”, navodi se u saopštenju ECB, prenosi Reuters.
ECB je u ovom kvartalu mjesečno kupovala oko 80 milijardi eura duga u okviru PEPP programa u odnosu na oko 62 milijarde eura u prvom tromjesečju.
Ova odluka vjerovatno neće poljuljati tržišta kapitala, jer su članovi Upravnog vijeća, uključujući i predsjednicu ECB Kristin Lagard, jasno stavili do znanja da je centralna banka sklonija tome da iz opreza pogriješi nego da rizikuje sa prijevremenim smanjenjem PEPP programa vrijednog 1,85 biliona eura, navodi Reuters.
Preuranjeno povlačenje ovih stimulusa moglo bi da ubrza ionako zabrinjavajući rast troškova zaduživanja i da uguši ekonomski oporavak eurozone koja izlazi iz dvostruke recesije u kojoj se našla na početku godine.
Ostajući pri svojim dugogodišnjim smjernicama, ECB je takođe poručila da će PEPP trajati do marta 2022. i da zadržava pravo da smanji ili poveća mjesečne kvote kupovina po potrebi, kako bi podržala povoljne uslove finansiranja.
Što se inflacije tiče, Lagard je na konferenciji za novinare rekla da je ona porasla tokom posljednjih mjeseci kao rezultat niske uporedne baze, prolaznih faktora i povećanja cijena energenata. Dodala je da očekuje da će inflacija nastaviti rast u drugoj polovini godine, prije nego što počne da pada kako prolazni faktori budu iščezavali. Navela je i da se očekuje da će glavna inflacija ostati ispod cilja od blizu, ali ispod 2,0 procenta, prenio je CNBC.
ECB je predstavila i ažurirane ekonomske projekcije za eurozonu. Banka sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda od 4,6% u ovoj godini i od 4,7% u 2022. godini, pri čemu su obje stope revidirane naviše.
U pogledu inflacije, ECB je takođe povećala prognoze u odnosu na projekcije iz marta i sada predviđa u 2021. godini godišnju inflaciju od 1,9%, a u narednoj od 1,5 procenata.