Dan otvorenih vrata Muzeja Sarajevske pivare

0
1632
Muzej Sarajevske pivare otvara vrata povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja

Povodom Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja koji se obilježavaju širom Evrope, jedini muzej pivarstva u BiH, Muzej Sarajevske pivare, u subotu 19. maja bit će otvoren od 10 do 22 sata uz slobodan ulaz za sve posjetioce.
“U ovoj godini Sarajevska pivara s ponosom slavi 154 godine postojanja, te ćemo stoga iskoristiti ovu međunarodnu manifestaciju da sve zainteresovane upoznamo sa najdužom tradicijom pivarstva ali i industrije uopšte u BiH. Tim povodom poklanjamo slobodan ulaz svim posjetiteljima, koji će uz to moći po promotivnoj cijeni od 5 KM u suvenirnici Muzeja pronaći svoj primjerak knjige o historiji Sarajevske pivare u periodu od 1864-1989.“, istakli su iz Sarajevske pivare.
Muzej Sarajevske pivare, koji je smješten na adresi Franjevačka 15, sadrži brojne unikatne eksponate koji prikazuju razvoj Pivare kroz periode Osmanskog carstva, Austro-Ugarske monarhije, svjetskih ratova, socijalističkog perioda i perioda poslije agresije na BiH.
Još jedna zanimljivost veže se za Muzej, a radi se o zgradi Sarajevske pivare koja je zaštićeni historijski objekat i prema svim pokazateljima najstariji je domaći industrijski pogon.