Uskoro počinje izgradnja poddionice Buna-Počitelj, investicija od 25,69 miliona eura

0
1334
U Mostaru potpisan Ugovor o izgradnji poddionice Buna-Počitelj, sredstva osigurana putem EBRD-a

Ugovor o izgradnji dionice Koridora 5c Mostar jug-Počitelj, poddionica Buna-Počitelj potpisan je danas u Mostaru. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste d.o.o. Mostar, kao investitor i u ime izvođača radova Ladislav Bevanda, direktor Hering d.d. Široki Brijeg, te Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija Federacije BiH u svojstvu svjedoka.
Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).
“Ovo je prvi ugovor nakon usvajanja Zakona o akcizama jer smo prošle godine bili zaustavljeni činjenicom da spomenuti zakon nije usvojen”, istaknuo je Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH.
Vrijednost Ugovora za izgradnju poddionice Buna-Počitelj je 25.692.383,53 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana putem Evropske banke za obnovu i razvoj.
Ministar Lasić kazao je kako je sretan što je konačno potpisan ugovor za izgradnju koridora 5c na području Hercegovine, te istakao da je to proces koji traje i treba biti kontinuiran bez obzira ko je ministar i ko je vlada.
“Imali smo određene opstrukcije, poglavito oko tenderskog dijela dionice Počitelj-Zvirovići. Nadam se da će Hercegovina postati ozbiljnije gradilišta na Koridoru 5c”, kazao je Lasić.
Terzić je istaknuo kako se do sredine juna očekuje raspisivanje tendera za dionicu Počitelj- Zvirovići i da se trenutno radi evaluacija tenderske dokumentacije.
Također je naveo je da je ova Uprava zaokružila finansiranje kompletnog Koridora 5c.
“Dobili novih milijardu i 500 miliona mogućnosti zaduženja i već smo obezbijedili od finansijera jednu milijardu. Petsto miliona eura bi trebalo ići u tzv. Exim zaduženje za dionice tunel Prenj I Mostar sjever-Mostar jug”, kazao je Terzić.
Poddionica Buna-Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru 5c Mostar jug-Počitelj. Poddionica je locirana na geološki i morfološki izuzetno povoljnom relativno ravnom terenu. Rok za završetak radova je 18 mjeseca. Nadzor nad gradnjom vršit će kompanija Aecom iz Španije.
Podsjetimo, JP Autoceste FBiH su dobile pet ponuda na osnovu međunarodno provedenog tendera. Evropska banka za obnovu i razvoj je dala saglasnost na evaluacioni izvještaj tenderske komisije JP Autoceste FBiH za projekat izgradnje autoceste na poddionici Buna-Počitelj. Prema navedenom izvještaju predloženo je da ugovor bude dodjeljen bh. firmi Hering d.d. iz Širokog Brijega, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.