Đapo: Regiju južni Jadran – dolina Neretve treba brendirati, povezati i promovisati

0
270
Đapo, Herceg i Brnjac: Nastaviti prekograničnu saradnju na razvoju turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo učestovala je na današnjoj konferenciji ‘Brendiranje turističke destinacije južni Jadran – dolina Neretve i regionalno povezivanje’ koja je održana u okviru Mostarskoga ekonomskog foruma (MEF) u Mostaru.
Đapo je istakla da Hercegovina ima mnogo toga za ponuditi, od avanturističkog do religioznog turizma, te da se regija južni Jadran – dolina Neretve, koju je već odavno prepoznao i povezao privatni sektor, može brendirati iako obuhvata dvije zemlje.
“Ovo je jedna regija koju je prepoznao privatni sektor i oni su već davno počeli da je povezuju, te da goste iz Hrvatske dovode u Hercegovinu i iz Hercegovine u Hrvatsku”, kazala je Đapo.
Također je naglasila da Hercegovina turistima ima mnogo toga za ponuditi.
“Svaki turista može ovdje naći ono što želi, od religioznog turizma, gdje je svjetski poznato Međugorje koje je već izbrendirano, naravno, tu su i Buna i Tekija na Buni, potom Žitomislići. Hercegovina ima i Hutovo blato, Blidinje, Vjetrenicu, i svaki turista ovdje može naći sve od avanturističkog do religioznog turizma”, istakla je ministrica Đapo.
Dodala je da je veoma važno da iza brendirane turističke ponude stoje i vlade.
Prema njenim riječima, na tom planu se može dosta naučiti od Hrvatske i izvanredno je da na brendiranju ove regije obje zemlje rade skupa.
“Mi iz BiH možemo puno naučiti iz Hrvatske, koja je i turistička zemlja. Oni su prema indeksu brendiranja po Bloom Consultingu na 20. dok je BiH na 116. mjestu. Mislim da će biti izvanredno da radimo skupa, da brendiramo ovu regiju koja obuhvata obje zemlje da promovišemo i imamo što više turista, a to znači više radnih mjesta u turizmu veći prihodi i naravno bolji život za sve nas”, poručila je Đapo.
Ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac istakla je kako je važno nastaviti saradnju na evropskim strukturnim fondovima i na prekograničnoj saradnji jer na taj način se, kako je navela, može upravo raditi na dodatnim promotivnim aktivnostima i na dodatnom razvoju održivog turizma.
Premijer HNK Nevenko Herceg izrazio je nadu kako će današnja konferencija i niz sadržaja koji idu uz to biti jedan poticaj za pokretanje kotača razvoja turizma na ovom prostoru.
Konferenciju ‘Brendiranje turističke destinacije južni Jadran – dolina Neretve i regionalno povezivanje’ organizirala je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvo turizma i sporta Hrvatske i Turistički klaster Hercegovine, a održana je u okviru Mostarskog ekonomskog foruma na Međunarodnom sajmu privrede.