Dedić: Osam miliona KM izdvojeno za 3.500 poljoprivrednih proizvođača

0
363
Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić kazao je da se provode mjere u poljoprivredi koje su predstavljene prije 20 dana.
“Najznačajnija aktivnosti je podrška proljetnoj sjetvi, a u toku je javni poziv za općine i kantone za šta je izdvojeno 9,5 miliona KM. Umjesto 2.000 korisnika koji su koristili poticaje, taj broj će ove godine iznositi 17.000 poljoprivrednih proizvođača. Pripremamo program jesenje sjetve. Danas smo počeli sa isplatom poticaja 3.500 poljoprivrednih proizvođača u iznosu od 8 miliona KM”, rekao je Dedić.
Istakao je da je sa Razvojnom bankom FBiH potpisan ugovor te je poljoprivrednicima na raspolaganje povoljna kreditna linija ukoliko žele povećati svoju proizvodnju ili stočni fond.
“Federalni štab je izmijenio svoju naredbu te naši poljoprivrednici nemaju ograničenje kretanja koji upravljaju mehanizacijom ili su stariji od 65 godina”, kazao je Dedić, prenosi agencija NAP.
On je najavio da će na sutrašnjoj sjednici Vlade biti usvojen rebalans budžeta FBiH u iznosu od 5,5 milijardi KM, dok je ranije usvojeni Budžet iznosio oko 4,9 milijardi KM. Pojasnio je da su neke ranije stavke predviđene budžetom smanjenje, a socijalne kategorije maksimalno zaštićene.