Delegacija BiH na proljetnom zasjedanju MMF i WB u Vašingtonu

0
1023
Na sastanku razgovarano o provedbi preostalih mjera iz Pisma namjere sa MMF-om, te projektima Svjetske banke

Delegacija Bosne i Hercegovine, koju je predvodio guverner Centralne banke (CBBiH) dr. Senad Softić, prisustvovala je sastancima održanim tokom proljetnog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke (WB) u Washingtonu od 21. do 23. aprila.
Delegacija koju su, osim guvernera, sačinjavali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, predstavnici Ministarstva finansija i trezora BiH, te predstavnici entitetskih vlada, održala je veći broj sastanaka sa visokim zvaničnicima MMF-a i SB, među kojima treba istaći susrete sa Taom Zhangom, zamjenikom izvršne direktorice MMF-a, Poulom Thomsenom, direktorom Odjeljenja za Evropu u MMF-u, kao i Cyrilom Mullerom, potpredsjednikom Svjetske banke za regiju istočne i centralne Evrope.
Tokom sastanaka sa predstavnicima MMF-a i WB razgovaralo se o aktuelnim temama, sa posebnim fokusom na provedbu preostalih mjera iz Pisma namjere sa MMF-om, te projektima finansiranim od strane Svjetske banke.
Sa predstavnicima MMF-a posebno su istaknute mjere iz trećeg cilja iz Pisma namjere, a koje se odnose na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema i pružanje prilika za kreditni rast. U tom smislu od velike je važnosti usvajanje zakona o Agenciji za osiguranje depozita BiH, utvrđivanje identične metodologije za određivanje sistemski važnih banaka, te priprema Memoranduma o razumijevanju u oblasti finansijske stabilnost na način kako je to usaglašeno Pismom namjere.
Visoki predstavnici MMF-a su iskazali spremnost i podršku provedbi svih preostalih mjera dogovorenih sa vlastima, a što će biti tema drugog pregleda provedbe mjera tokom posjete misije MMF-a Bosni i Hercegovini koja je planirana polovinom maja ove godine, saopćeno je iz CBBiH.