Deutsche Bank bit će isključen iz indeksa Eurostoxx 50

0
1090
Od početka godine dionice Deutsche Banka pale su više od 37 posto

Vodeći njemački kreditor Deutsche Bank bit će krajem septembra isključen iz evropskog berzovnog indeksa kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom Eurostoxx 50, objavio je danas berzovni operater Deutsche Boerse.
Od početka godine dionice Deutsche Banka pale su više od 37 posto, što znači da od 24. septembra više neće biti predstavljene u indeksu Euro Stoxx 50.
Taj se potez očekivao u kontekstu teškoća njemačkog zajmodavca da kroz dulje razdoblje ostvari održivu dobit, uz brojne izmjene u upravi i poslovnoj strategiji.
Iz Deutsche Banka su u saopćenju poslanom elektronskom poštom istaknuli da ustraju u strategiji poboljšanja profitabilnosti te da očekuju da će to poduprijeti vrijednost Deutsche Banka na tržištu, prenosi Hina.
Iz Deutsche Boersea nisu željeli komentirati informaciju o isključenju Deutsche Banka iz indeksa, koji, među ostalim njemačkim kompanijama, uključuje dionice softverskog diva SAP-a, industrijskog konglomerata Siemensa, proizvođača automobila Daimlera i osiguravajuće kuće Allianz.
Očekuje se da će Deutsche Boerse u srijedu najaviti i izmjene u sastavu njemačkog indeksa DAX. Očekuje se tako da će zbog smanjene tržišne kapitalizacije i manjeg obima trgovanja iz DAX-a biti isključene dionice Commerzbanka, navodi Reuters.