Rainer Schnabl postaje predsjednik Uprave Raiffeisen banke BiH

James Stewart se povlači zbog dugo očekivanog penzionisanja

0
257
Rainer Schnabl će preuzeti funkciju predsjednika Uprave Raiffeisen Bank BiH

Agencija za bankarstvo Federacije BiH odobrila je imenovanje Rainera Schnabla na poziciju predsjednika Uprave Raiffeisen Bank d.d. BiH nakon prijedloga Nadzornog odbora. Tačan datum od kojeg će Schnabl preuzeti ovu funkciju zavisi od daljih administrativnih procedura. James Stewart će odstupiti sa mjesta predsjednika Uprave Raiffeisen banke u BiH zbog dugo očekivanog penzionisanja. Imenovanjem Rainer Schnabla reimenovan je cijeli Upravni odbor Raiffeisen banke.
“Veoma mi je drago što je Rainer Schnabl na čelu Upravnog odbora Raiffeisen banke u BiH. Od 2015. godine obnašao je funkciju izvršnog direktora Raiffeisen Capital Management, najvećeg fonda u RBI grupaciji. Također, želio bih iskoristiti ovu priliku da se zahvalim Jamesu Stewartu na njegovom predanom i produktivnom radu tokom niza godina u Raiffeisen porodici, što zaista cijenimo“, izjavio je Peter Jacenko, predsjednik Nadzornog odbora Raiffeisen Bank dd Bosna i Hercegovina.
Karijera Stewarta u finansijskoj industriji započela je prije 45 godina. Nakon nekoliko rukovodećih pozicija, u junu 2000. godine, angažovan je u Raiffeisen banci Rumunija gdje je bio menadžer projekta akvizicije Banca Agricola od države Rumunije. Do marta 2021. godine bio je član uprave Raiffeisen banke Rumunija. Nakon toga, Stewart je bio dio nove uprave Raiffeisen banke u BiH koja je odobrena u julu 2021. godine kada je postao predsjednik Uprave.
Rainer Schnabl je od 2014. godine radio za Raiffeisen Kapitalanlage-Gesellschaft m.b.H. (Raiffeisen Capital Management), najveći fond u RBI grupaciji, gdje je obnašao dužnost generalnog direktora od 2015. godine. Pored toga, od 2017. godine bio je direktor RBI Group Asset Management (sektor upravljanja imovinom). Karijeru u Raiffeisen Landesbank Oberösterreich AG. je započeo 1999. godine, gdje je do 2014. godine obnašao nekoliko rukovodećih pozicija. U zavisnosti od daljnjih administrativnih postupaka, Nadzorni odbor Raiffeisen BANK dd Bosna i Hercegovina namjerava imenovati Rainer Schnabla za novog predsjednika Uprave Raiffeisen banke u BiH.