Devetomjesečni prihodi u Federaciji BiH porasli za 351,4 miliona KM

0
246
Federalna vlada utvrdila Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta FBiH za 2019. godinu (Foto: Arhiv)

Federalno ministarstvo finansija je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, informisalo Vladu FBiH da su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili 6.591,7 miliona KM, što je za šest posto ili za 351,4 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prihodi od doprinosa vanbudžetskih fondova iznosili su 2.512,2 miliona KM i veći su za sedam posto, odnosno za 167,3 miliona KM. Javni prihodi ostalih korisnika u Federaciji BiH iznosili su 249,4 miliona KM i veći su za 21 posto ili za 42,7 miliona KM.
Vlada FBiH danas je upoznata o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period januar – juni 2018. godine, koju će upititi Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.
U prvoj polovini 2018. revizijom su bili obuhvaćena privredna društva Bazna hemija d.d. Vitkovići – Goražde, PD Dubrava d.d. Cazin, Famos d.d. Sarajevo i Janj TGS d.d. Donji Vakuf.
Kada je riječ o bankama, revizija je u ovom periodu izvršena u Una banci d.d. Bihać i Vakufskoj banci d.d. Sarajevo.
Vlada FBiH izmjenila je Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Izmjenama je omogućeno da za 30.000 KM, odnosno na ukupno 90.000 KM, bude povećan iznos za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here