Devetomjesečni prihodi u Federaciji BiH porasli za 351,4 miliona KM

0
979
Sjedniva Vlade Federacije BiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Federalno ministarstvo finansija je na današnjoj sjednici, održanoj u Sarajevu, informisalo Vladu FBiH da su u prvih devet ovogodišnjih mjeseci ukupno ostvareni prihodi u Federaciji BiH iznosili 6.591,7 miliona KM, što je za šest posto ili za 351,4 miliona KM više u odnosu na isti prošlogodišnji period. Prihodi od doprinosa vanbudžetskih fondova iznosili su 2.512,2 miliona KM i veći su za sedam posto, odnosno za 167,3 miliona KM. Javni prihodi ostalih korisnika u Federaciji BiH iznosili su 249,4 miliona KM i veći su za 21 posto ili za 42,7 miliona KM.
Vlada FBiH danas je upoznata o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u FBiH za period januar – juni 2018. godine, koju će upititi Parlamentu FBiH na konačno usvajanje.
U prvoj polovini 2018. revizijom su bili obuhvaćena privredna društva Bazna hemija d.d. Vitkovići – Goražde, PD Dubrava d.d. Cazin, Famos d.d. Sarajevo i Janj TGS d.d. Donji Vakuf.
Kada je riječ o bankama, revizija je u ovom periodu izvršena u Una banci d.d. Bihać i Vakufskoj banci d.d. Sarajevo.
Vlada FBiH izmjenila je Odluku o usvajanju programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava Tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2018. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta. Izmjenama je omogućeno da za 30.000 KM, odnosno na ukupno 90.000 KM, bude povećan iznos za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja.