Dobit Mercator Grupe u prvom kvartalu 3,1 milion eura

Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, povećao se za čak 8,9% u prvom tromjesečju 2021. godine u odnosu na isti period 2019. godine

0
428
Mercator Grupa i u 2021. sa rastom prihoda i EBITDA

U prvom tromjesečju 2021. normalizirani EBITDA Grupe Mercator porastao je za 7,4% da bi dostigao 47,3 miliona eura za taj period. Grupa je prvi kvartal završila s poslovnim rezultatom od 3,1 milion eura, što je porast od 183,9% u odnosu na ekvivalentni period prethodne godine.
Grupa Mercatorje još jednom dokazala u prvom kvartalu 2021. godine, da ima jasnu strategiju razvoja i da je uspješna bez obzira na ograničenja koja je nametnula epidemija. Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, povećao se za čak 8,9% u prvom tromjesečju 2021. godine u odnosu na isti period 2019. godine (godine koja je prethodila pandemiji koronavirusa).
“Uz uspješne rezultate u smislu EBITDA-e i neto dobiti, Mercator Grupa je također dodatno smanjila svoju zaduženost, jer je smanjen naš neto financijski dug 5,5% u odnosu na prethodnu godinu. Također smo nastavili planirane investicije u prvom tromjesečju, što će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe”, naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.
Uticaj epidemije Covid-19 zadržao se tokom prvog kvartala 2021. godine. Grupa Mercator i sve njene kompanije su se uspješno prilagodile svim mjerama, koje su vlade poduzele na odgovarajućim tržištima poslovanja Grupe.
Prihod od prodaje i zakupa Grupe Mercator iznosio je 507,8 miliona eura, što je pad od 4,3%. U istom razdoblju prošle godine rast prihoda bio je izuzetno visok zbog prvog vala epidemije Covid-19 (ukupni rast prihoda od 10,8% i rast prihoda od prometa od 14,1%), dok je dio smanjenja prihoda posljedica mjera koje su usvojile vlade u regiji, s ciljem suzbijanja epidemije 2021. godine rezultirajući pad Mercatorovih veleprodajnih prihoda. Za poređenje – prihodi od maloprodaje, tj. Prihodi od osnovne djelatnosti Grupe, povećali su se za čak 8,9% u navedenom razdoblju u odnosu na 2019. godinu (godinu koja je prethodila epidemiji).
Na kraju prva tri mjeseca 2021. godine odvijale su se ključne aktivnosti u vezi s prelaskom Mercatora u grupu Fortenova. Tako je krajem marta Sberbank prebacila 1.123 803 akcije ili 18,53% ukupnog kapitala Mercatora sa Sberbank na kompaniju Fortenova Group Top Co.
Početkom marta 2021. godine, Nadzorni odbor Mercatora odobrio je finansijski aranžman s grupom Fortenova za restrukturiranje finansijskih obaveza Mercatora koji dospijevaju u junu 2021. godine. Tako je stečen zadnji ključni preduslov za prijenos udjela Mercatora iz Agrokora u Grupu Fortenova.
Krajem marta 2021. godine Mercator je sa VTB Europe bankom potpisao izmjenjeni i dopunjeni ugovor o dospijeću starog duga u iznosu od 80 miliona eura. Ovaj amandman obuhvatio je tromjesečno produženje roka otplate kako bi se omogućio stabilan okvir za ispunjavanje sporazuma odovršetku šireg refinansiranja.
Izmjena je također omogućila okvir za produženje roka trajanja do kraja septembra 2021. i dodatnih 20 miliona eura postojećeg zajma za ustanove uz dodatno finansiranje duga grupe. Dakle, ispunjeni su svi uslovi za prelazak Grupe Mercator u grupu Fortenova, što bi Mercatoru osiguralo stabilnog i finansijski uspješnog vlasnika, koji će osigurati daljnji uspješan razvoj Grupe Mercator.