Dodijeljena priznanja i nagrade za 74 najbolja studenta u FBiH

0
401
Premijer Novalić uručio nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH

U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, danas su svečano dodjeljena priznanja i novčane nagrade najboljim studentima u Federaciji BiH u akademskoj 2020/2021. godini.
Nagrađena su 74 studenta završne godine I. ciklusa studija, odnosno integriranih studija, koji su imali najbolji prosjek ocjena. Studente su nominirali fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH: Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet ‘Džemal Bijedić’ Mostar i Sveučilište u Mostaru.
Priznanja i nagrade najboljim studentima uručio je premijer FBiH Fadil Novalić, koji je istakao da se današnjim činom, želi poslati poruka svim izvrsnim mladim ljudima da se njihov rad i trud prepoznaju, a da se najbolji od njih nagrađuju.
Jednokratnu finansijsku podršku za nagrađene studente, u iznosu od po 2.000 KM, osiguralo je resorno ministarstvo u Budžetu FBiH za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 140.000 KM.

Nagrađena 74 studenta završne godine prvog ciklusa studija, sa najboljim prosjekom ocjena

Među nagrađenim je Amila Smajić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Smatra da je ovakav vid afirmacije studentskog rada veliki vjetar u leđa za sve buduće izazove i pokazatelj da se na kraju svaki trud isplati.
Marija Sučić, studentica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zahvalila je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti što iz godine u godinu nagrađuje i finansijski podupire studente FBiH.
“Svim kolegicama i kolegama čestitam na priznanjima koja su danas dobili. Pozivam ih da budu svjesniji težine ovoga priznanja i da u buduće budu još uporniji i skromniji. Skromnost je ključ svega”, poručio je fra Hrvoje Šabić, student Franjevačke teologije u Sarajevu.
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i u ovoj je godini podržalo projekte poboljšanja kvaliteta i projekte povezivanja s tržištem rada na svih šest javnih visokoškolskih ustanova u FBiH. Subvencioniralo je smještaj i ishranu za oko 300 studenata iz tri najmanje razvijena kantona: Posavskog, Bosansko-podrinjskog i Kantona 10, te Republike Srpske. Podržalo je organizaciju i sudjelovanje studentskih udruženja u 24 studentska projekta, podržalo studij 37 studenata s invaliditetom i četiri studenta Roma, odnosno sve koji su je prijavili na Javni poziv za ovu vrstu podrške.