Mastercard i Europol zajedno u borbi protiv cyber kriminala u Evropi

0
582
Saradnja Mastercarda i Europola na unapređenju cyber sigurnosti širom Evrope

Kompanija Mastercard Evropa i Agencija Evropske unije za saradnju u sprovođenju zakona, Europol, potpisali su partnerstvo za saradnju na usklađivanju ciljeva borbe protiv cyber kriminala širom Evrope. Sporazum će omogućiti da dvije organizacije rade zajedno na razmjeni uvida i identifikovanju ključnih aktivnosti na kojima mogu da sarađuju kako bi ojačale cyber otpornost regiona.
Sa sjedištem u Hagu (Nizozemska), Europol predstavlja agenciju za sprovođenje zakona Evropske unije. Podržava 27 država članica EU u njihovoj borbi protiv terorizma, cyber kriminala i drugih ozbiljnih i organizovanih oblika kriminala.
“U protekloj godini je zabilježen značajan porast cyber kriminala s više povreda privatnosti podataka u 2020. nego u posljednjih 15 godina zajedno. Naše partnerstvo sa Europolom je značajan signal jedinstva koji će nam omogućiti da izgradimo širu sliku, udružimo naše resurse i pronađemo najefikasnije načine da se zajedno borimo protiv cyber kriminala”, rekao je Mark Barnet, predsjednik kompanije Mastercard Evropa.
Partnerstvo sa Europolom se zasniva na stalnoj posvećenosti kompanije Mastercard Evropa zaštitničkim naporima regiona sa ciljem borbe protiv cyber kriminala, udružujući postojeće veze sa Euro Cyber Resilience Board-om kojim predsjedava ECB i njihovom Inicijativom za dijeljenje cyber informacija i obavještajnih podataka. Mastercard Evropa također blisko sarađuje sa Nacionalnom bankom Belgije, Evropskom grupom za istraživanje cyber-kriminala i prevara Europola kao i Nacionalnom agencijom za kriminal i nacionalnim centrom za cyber bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva.
Također, Mastercard Evropa je prošle godine pokrenuo Cyber Resilience Center u Vaterlou u Belgiji. Centar djeluje kao centralno evropsko čvorište preko kojeg Mastercard Evropa može da pokrene saradnju između regulatora i kompanija u privatnom i javnom sektoru. Novi centar omogućava Mastercardu u Evropi da blisko sarađuje sa organima za sprovođenje zakona, kao što je Europol, i poveća efikasnost tokom globalnih događaja, prirodnih katastrofa, usluga i bezbjednosnih incidenata.