Dodijeljene stipendije djeci bez jednog ili oba roditelja iz BBI Fonda ‘Sheikh Saleh Kamel’

U proteklih devet godina stipendirano više od 3.000 učenika i studenata, kojima je isplaćeno više od pet miliona KM

0
596
Svečanost dodjele stipendija djeci iz BBI Fonda 'Sheikh Saleh Kamel'

Bosna Bank International (BBI) organizirala je danas u Sarajevu svečanu ceremoniju potpisivanja ugovora sa 135 stipendista Fonda ‘Sheikh Saleh Kamel’, učenika i studenata iz Kantona Sarajevo, od ukupno 444 koliko se ove godine dodjeljuje iz Fonda vrijednosti nešto više od 530.000 dolara.
Potpisivanje preostalih ugovora bit će organizirano sa stipendistima po regijama ili kantonima odakle dolaze učenici i studenti do kraja godine.
Predsjednica Uprave BBI banke Emina Šišić izjavila je kako se stipendije iz Fonda ‘Sheikh Saleh Kamel’ od 2012. godine dodjeljuju učenicima i studentima iz cijele Bosne i Hercegovine.
“Radi se o stipendiranju učenika svih uzrasta i studenata koji će u narednih 12 mjeseci primati mjesečne stipendije od po 100 dolara. Vjerujemo da je ulaganje u znanje kapital koji ostaje društvu i koji pomaže našem razvoju”, kazala je Šišić istakavši kako je u proteklih devet godina stipendirano više od 3.000 učenika i studenata, kojima je isplaćeno više od pet miliona KM.
Jedan od ovogodišnjih stipendista Emir Arnaut, student Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, istakao je kako ovakva pomoć mnogo znači svim studentima.
“Meni će ovo pomoći u izradi završnog rada. Svjesni smo da u našoj državi veliki broj studenata nije u mogućnosti imati lagodno studiranje, zato ovakvi programi mnogo znače. Uvjeren sam da će ovi stipendisti sutra nastaviti podržavati ovakve programe kako bi se pomoć nastavila i budućim generacijama”, kazao je Arnaut.
Ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović izrazila je zadovoljstvo prisustvom današnjem događaju za koji je kazala da predstavlja slavljenje kontinuiteta dobročinstva.
Rektor Univerziteta u Sarajevu prof.dr. Rifat Škrijelj izjavio je da je svako stipendiranje i potpora mladim ljudima da u BiH usavršavaju svoje znanje dobrodošlo.

Učenici i studenati će u narednih 12 mjeseci primati mjesečne stipendije od po 100 dolara

Čestitke dobitnicima stipendija uz poruke da nastave istrajavati u učenju i radu, kao i razvijanju svoje ličnosti na temeljima dobra i dobročinstva, u ime reiusu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića uputio je mr. Seid Eminović iz Uprave za nauku i obrazovanje Rijaseta Islamske zajednice u BiH.
Stipendije se osiguravaju iz fonda koji je osnovan na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikh Saleh Abdullah Kamela (1941-2020), osnivača i predsjedavajućeg finansijske i poslovne grupacije AlBaraka. Stipendije su namijenjene učenicima osnovnih ili srednjih škola, odnosno redovnim studentima, državljanima BiH, bez jednog ili oba roditelja, ocjenjujući postignuti uspjeh u školovanju te uzimajući u obzir, između ostalog, ukupne prihode i socijalni status članova domaćinstva.