Dogovorena entitetska raspodjela 120 miliona KM od Elektroprijenosa BiH

0
623
Tri premijera za otvaranje granica BiH za sve strane državljane, uz negativan korona-test (Foto: Arhiv)

Radno-konsultativni sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem održan je danas u Sarajevu.
Tegeltija je izjavio da je Zakon o PDV-u u fazi usvajanja i već je prošao nekoliko stepenica, od Uprave za indirektno oporezivanje, Upravnog odbora UIO do Odbora za finansije i privredu.
“U pitanju je stopa PDV-a, da li će postojati diferencirana ili neće, kao i dilema oko roka plaćanja PDV-a nakon naplate. O tome ćemo dobiti jasan stav stručnjaka, privrede, a nakon toga ćemo mi zauzeti konkretne stavove”, rekao je Tegeltija te dodao da će taj prijedlog biti upućen u proceduru sa usaglašenim stavovima entiteta.
Premijeri su razgovarali i o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza i sredstvima koja se nalaze na računima Elektroprijenosa BiH, a radi se o 180 miliona maraka.
“Razgovarali smo i o tekućim pitanjima ali i prioritetima za budućnost. Tu prvenstveno mislim na zaštitu domaće privrede BiH, sa akcentom na poljoprivredu, a postoji i saglasnost o potrebi smanjenja opterećenje rada kako bi omogućili porast plata zaposlenih u privatnom i u javnom sektoru”, rekao je Tegeltija.
On je istakao da će prva sjednica Vijeća ministara i entitetskih vlada biti održana do kraja januara 2020. Sastanci predsjedavajućeg i premijera održavat će se jednom u tri mjeseca, a njihov naredni sastanak trebao bi biti krajem marta.
Tegeltija je dodao da je sa entitetskim premijerima razgovarao i o poravnanju u raspodjeli sredstava sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oprezivanje BiH, te funkcionisanju Elektroprijenosa.
“Sutra za 14 sati zakazana je sjednica Fiskalnog savjeta i na sjednici očekujemo da usvojimo Globalni fiskalni okvir i one dokumente koji su potrebni kako bi mogli pristupiti izradi Budžeta institucija BiH”, rekao je Tegeltija nakon sastanka sa entitetskim premijerima.
Federalni premijer Fadil Novalić je kazao da je dogovorena djelimična, ali značajna deblokada Elektroprijenosa, odnosno da je od ukupno 180 miliona investicionih sredstava deblokirano 120 miliona KM.
Premijer RS-a Radovan Višković je istaknuo i potrebu zaštite domaće proizvodnje, te je u tom kontekstu izdvojio pitanje uvoza roba iz inostranstva.
“Mi smo treća zemlja na svijetu po uvozu mesa. Pored zemalja iz okruženja, koje su i nekoliko puta veće od BiH, mi više uvozimo mesa onego oni. Ispada da u BiH građani samo jedu meso i ništa drugo, što nije apsolutno tačno već imamo jake lobije”, izjavio je Višković.