Doing Business 2017: BiH pala na 86. mjesto

0
1045
BiH je najlošije plasirana u segmentu pokretanja biznisa i nalazi se na 175. mjestu

Bosna i Hercegovina je u danas objavljenom izvještaju Svjetske banke ‘Doing Business 2017’ je po lakoći poslovanja pozicionirana na 86. mjestu, i nazadovala je za sedam pozicija u odnosu na prošlogodišnje 79. mjesto.
Doing Business lista obuhvata 11 oblasti poslovne regulacije u 190 zemalja. Za konačni skor i ranking zemlje mjeri se deset oblasti i to: započinjanje biznisa, rješavanje građevinskih dozvola, snabdijevanje električnom energijom, registrovanje svojine, dobijanje kredita, zaštita manjinskih investitora, plaćanje poreza, prekogranična trgovina, sprovođenje ugovora i rješavanje nesolventnosti.
U odnosu na promatrane kategorije, BiH je najlošije plasirana u segmentu pokretanja biznisa gdje je pozicionirana na 175. mjesto. I u kategoriji dobijanja građevinskih dozvola BiH je od 190 zemalja tek na 166. mjestu, a kada je riječ o plaćanju poreza naša država zauzima 137. poziciju.
BiH je nešto bolje pozicionirana u dijelu po pitanju rješavanja nesolventnosti i tu smo rangirani na 40. mjesto, odnosno na 55. mjesto po osnovu dobijanja kredita za pokretanje biznisa
Od zemalja u našem regionu u novom izvještaju Svjetske banke najbolje je pozicionirana Makedonija – na 11. mjestu, Slovenija je na 37. mjestu, Kosovo je 40., Crna Gora na 42., Srbija je na 43. mjestu, dok je Hrvatska na 51. mjestu.
Tri prvoplasirane zemlje u izvještaju ‘Doing Business 2017’ su Novi Zeland, Singapur i Danska, dok su na začelju Venecuela, Eritrea i Somalia.
Kompletan izvještaj Svjetske banke ‘Doing Business 2017’ možete vidjeti ovdje