Nakon kupovine od VIG-a: Merkur osiguranje nastavlja poslovanje pod Merkur brendom i sa sjedištem u Sarajevu

0
3060
Sabina Mujanović, direktorica Merkur BH osiguranja

Nakon jučerašnje informacije da je austrijska Vienna Insurance Group (VIG), u okviru koje posluje i Wiener osiguranje VIG a.d. Banja Luka, potpisala ugovor o akviziciji Merkur osiguranja d.d. – članici Merkur grupacije u Bosni i Hercegovini, iz Uprave Merkur BH osiguranja su za poslovni portal Profitiraj.ba kazali da snažno podržavaju ovu transakciju i vide je kao priliku za jačanje pozicije na tržištu BiH.
“Drago nam je da se Merkur BH osiguranje (Merkur) pridružuje Vienna Insurance Group (VIG) jer isto ocjenjujemo kao odličnu priliku za povećanje i jačanje naše pozicije u Bosni i Hercegovini. Kupovina Merkura će pomoći u proširenju palete proizvoda VIG, naročito u segmentu životnog osiguranja. Ovim se dodatno postiže i geografsko širenje VIG na području Federacije BiH. I naravno, VIG će profitirati kupovinom etablirane kompanije koja ima odličan menadžment tim i kadrove”, kaže Sabina Mujanović, direktor Merkur BH osiguranja za portal Profitiraj.ba.
Na naš upit hoće li nakon ove akvizicije (koju još treba da odobre regulatori) biti promjena sjedišta i naziva Merkur BH osiguranja, direktorica Merkur osiguranja nam je kazala da u ovom momentu ne postoje planovi za promjenama te vrste.
Na upit da li će Merkur BH i Wiener nastaviti da samostalno posluju kao odvojena pravna lica, direktorica Merkur osiguranja je kazala:
“Mi ćemo nastaviti poslovati kao Merkur, nova članica najveće osiguravajuće grupe u Centralnoj i Istočnoj Europi. U ovom momentu ne postoje planovi za spajanje”, kazala je Sabina Mujanović.
Podsjetimo, Merkur osiguranje je osnovano 2003. godine sa sjedištem u Sarajevu, a portfolio premije se u većini sastoji od premije po osnovu životnih osiguranja. Merkur BH je u 2016. ostvario oko 14 miliona eura premije.