Dom naroda BiH: Odbijen prijedlog za pomjeranje roka plaćanja PDV-a

0
675
Dom naroda Parlamenta BiH usvojio predložene izmjene Zakona o akcizama u prvom čitanju (Foto: Arhiv)

Zahtjev Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost po hitnom postupku delegati Doma naroda PSBiH danas su odbili.
Delegati HDZ i SNSD-a glasali su protiv prijedloga da se omogući pomjeranje roka plaćanja PDV-a.
I predlagač Denis Zvizdić (SDA) se obratio delegatima.
“Predstavnički dom je usvojio po hitnoj proceduri ovaj zakon. Ovaj zakon je jedan od rijetkih koji dolazi s nivoa države za pomoć privredi u vrijeme pandemije. U Hrvatskoj je počekom aprila usvojen zakon kojim se prolongira plaćanje PDV-a za sve koji su imali pad prihoda, i u Srbiji su omogućene olakšice. I BiH je dužna uraditi nešto za privredu u tome se ogleda hitnost”, kazao Zvizdić.
Izmjene se prvenstveno odnose na pomjeranje roka za plaćanje PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu, a što bi im dodatno olakšalo u vrijeme krize koja je nastupila kada teško i naplaćuju svoje usluge i izdate fakture.
Zvizdić između ostalog rekao je kako izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može sa prvobitnih 90 dana produžiti rok na dodatnih 90 dana, daje mogućnost Vijeću ministara BiH kao izvršnom organu vlasti u BiH da može brzo da reaguje.
Inače, pomjeranje roka za uplatu PDV-a sa 10. na 30. u mjesecu bi oslobodilo u FBiH između 100 do 150 miliona KM za privredne tokove i poslovne subjekte, a slična situacija je i u RS-u, što bi bila više nego značajna finansijaska injekcija u ovome trenutku za bh. privredu.
Nikola Špirić (SNSD) kazao je da ovim izmjenama napravljeno propusta.
“Neprihvatljiva je hitna procedura. Potrebno nam je pozitivno mišljenje UO UIO-a. Za ovo moramo imati jasne numeričke projekcije i podloge šta poslodavci dobivaju ovim. UO je bitan jer su članovi i ministri finansija iz entiteta i Brčko Distrikta. Vi imate odluku Vlade RS koja se ne slaže s ovim, jer bi se stvarala dubinska nelikvidnost”, kazao je Špirić, ističući da bi samo prvi mjesec imali koristi, a da bi kad rok istekne morali platiti PDV za dva mjeseca što bi ugrozilo likvidnost.
“Moj prijedlog je da se ovo povuče i da se zajedno sa Vijećem ministara i ostalim asocijacijama uskladi”, kazao je Špirić.
Denis Bećirović (SDP) mišljenja je da je Vijeće ministara BiH trebalo da uputi niz prijedloga ali je to izostalo da je izjavio da će podržati prijedlog Zvizdića za olakšice privredi.
Lidija Bradara (HDZ), kazala je da smatra da joj ovaj zakon pokazuje samo populizam.
“Ako treba mijenjati Zakon o PDV-u to treba uraditi sistemski. Možemo imati više štete nego koristi”, kazala je Bradara.
Amir Fazlić (SDA) u ime Kluba Bošnjaka dao je punu podršku predlagaču zakona.
“Imamo pandemiju, a privreda trpi. Kasnije nam možda ovo neće trebati”, kazao je Fazlić, prenosi agencija NAP.
Bakir Izetbegović (SDA) kazao je da je ovo stari prijedlog i da se pred kraj prošlog mandata skoro pa postigao konsenzus oko ovog pitanja, a da je ovo pomoć i javnom sektoru, jer ako se ne pomogne realnom sektoru nema pomoći ni javnom.