Samit osnivačica biznisa 9. marta u sarajevskoj Vijećnici

0
463
BizUp program podrške bh. preduzetnicama

Više od 98 posto privatnih kompanija u BiH čine mala i srednja preduzeća, koja stvaraju preko 60 posto BDP-a i doprinose zapošljavanju do 70 posto.
Statistike pokazuju da je razvoj preduzetništva posljednjih godina u značajnom porastu, prvenstveno radi stvaranja novih radnih mjesta, ali i cjelokupnog doprinosa privrednom razvoju zemlje. I dok druge zemlje regije bilježe pozitivne rezultate na polju ženskog preduzetništva, zvanični podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da u jugoistočnoj Evropi imamo najnižu stopu učešća ženske radne snage.
Ipak, programi podrške i mentorstva kreiraju trend pozitivnih promjena, koji rezultira povećanjem broja kompanija u vlasništvu žena u BiH – i po broju i po ekonomskom utjecaju. Jedan od takvih programa je BizUP program koji realizira Fondacija 787 uz podršku Britanske ambasade u BiH i UN Women BiH. U sklopu dosadašnjeg programa podrške preduzetnicama iz raznih dijelova BiH, za oko 30 učesnica je obezbijeđena tailor-made stručna podrška u razvoju biznisa, rad sa mentorima/cama na unapređenju poslovanja, te su osigurana i bespovratna grant sredstva u iznosu od 160.000 KM.
Krunu ovogodišnjeg izdanja BizUp programa predstavlja Samit osnivačica biznisa, koji će na jednom mjestu okupiti važne aktere/ke u preduzetničkom ekosistemu u BiH, preduzetnice i sve generacije korisnika BizUP programa do sada. Samit će biti održan 9. marta 2022. godine u sarajevskoj Vijećnici, a uz zanimljive govore i panel diskusije na događaju će učestvovati Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, David Saunders, predstavnik UN Women BiH i Dajana Džindo, izvršna direktorica Fondacije 787.
Svoje zanimljive poslovne priče, te izazove sa kojima su se susretale u poslovnom razvoju predstavit će, između ostalih, Amra Džeko, suosnivačica OREA Bazara, Dunja Jovanić, poznata influenserica i preduzetnica iz Srbije, Tina Ruseva, preduzetnica iz Njemačke i osnivačica biznisa Mentessa, koja je osigurala višemilionska sredstva za poslovanje svog malog biznisa, te druge preduzetnice.