Ulaganje u energetsku slobodu: Pametna investicija koja se dugoročno isplati

Ukoliko imate pitanja koja su vam potrebna da donesete odluku o prelasku na alternativne izvore energije, bilo da ste privrednik ili privatni korisnik, na raspolaganju je i forma upitnika na stranici www.solarna.ba

0
600
'Sunčana strana znanja' daje odgovare na konkretna pitanja o solarnim elektranama

Da li bi vam zvučalo nevjerovatno kada bismo vam rekli da možete proizvoditi vlastitu električnu energiju i pri tome plaćati daleko manje za njenu potrošnju bez da zavisite o cijenama na tržištu? Sigurni smo da vam zvuči nevjerovatno, ali nije ni najmanje! Solarne elektrane vam upravo nude tu slobodu!
U želji da privrednicima i privatnim korisnicima na pravi način pojasnimo sve ključne aspekte energetske transformacije i potaknemo ih da se odluče za prelazak na alternativne izvore energije kreirali smo format Sunčana strana znanja, putem kojeg odgovaramo na konkretna pitanja o solarnim elektranama.
Pitanja je u proteklom periodu prikupila kompanija Comtrade Distribution kroz razgovor s klijentima i zainteresiranima za ove investicije. Inače, ova kompanija predvodnik je i lider u svojoj industrijskoj grani, a u portfolio je uvrstila najsavremenije i najatraktivnije svjetske trendove i globalne inicijative i, što je najvažnije, pouzdane proizvode za naše tržište.

Finansiranja izgradnje solarne elektrane

Prvi set pitanja i odgovora najviše se ticao jeftinije cijene električne energije za privrednike od one koju sada plaćaju, stope povrata investicije, poveznice između finansiranja izgradnje solarne elektrane i uticaja investicije na profitabilnost kompanije.
Naravno, jedno od najvažnijih pitanja bilo je i ono o spremnosti banaka u BiH da podrže investicije u solarne elektrane, kao i koje su to posebne kreditne linije i pogodnosti za ovu vrstu investicija na našem tržištu. Tu se neizostavno mora spomenuti ProCredit Bank, dio ProCredit grupacije, koja, kao tradicionalni pouzdan partner SME u BiH, već ima spremne garantne linije kao odgovor na eventualni nedostatak obezbjeđenja kredita.
Ovaj put, donosimo vam odgovore na preostala najčešće postavljena pitanja.

Potrebna dokumentacija

Kada govorimo o potrebnoj dokumentaciji, procedura za izgradnju solarne elektrane za vlastite potrebe je značajno pojednostavljena. Za pravna lica potreban je glavni projekat elektrane i izmijenjena saglasnost prema elektrodistribuciji, a za fizička lica procedura će biti značajno pojednostavljena uvođenjem novog PROSUMER zakona, čime će se omogućiti masovnost i lakši prelazak na obnovljive izvore energije za vlastite potrebe, odnosno vlastitu potrošnju, što je već odavno svjetski trend.
Ono što je važno jeste da je na svaki objekat ili zemljište moguće ugraditi solarne panele. Za svaki tip podloge postoji zaseban tip montažne konstrukcije koji će ispuniti sve zahtjeve opterećenja vjetra, snijega ali i ostalih utjecaja na solarnu elektranu. Kada je riječ o broju potrebnih solarnih panela, okvirno je moguće instalirati 1kW solarnih panela na 5 m2 krova. Važno je napomenuti da svaka instalacija ima svoje specifičnosti i za svaku lokaciju potrebno je naći optimalno rješenje. Jedinstveno rješenje za sve objekte ne postoji. Uz konsultaciju sa projektantima, na svakoj lokaciji je moguće naći pravo rješenje i optimizirati proizvodnju.
Ukoliko imate pitanja koja su vam potrebna da donesete odluku o prelasku na alternativne izvore energije, bilo da ste privrednik ili privatni korisnik, na raspolaganju je i forma upitnika na stranici www.solarna.ba. Na svako od postavljenih pitanja odgovaraju stručnjaci tehničke ili finansijske orijentacije, zavisno od tematike. Važno je naglasiti da je kampanja nazvana Sunčana strana znanja, jer se nastavlja na nedavno održanu konferenciju o solarnim elektranama ‘Budućnost na Sunce!’, čije novo izdanje željno očekujemo u dolazećem periodu.

(Izvor: PR ProCredit Bank)