Grupa Triglav lani povećala prihode na 1,46 milijardi eura, bruto dobit porasla 46%

Grupa Triglav je ostvarila rast premije u svim segmentima osiguranja i na svim tržištima na kojima posluje, dok je učvrstila svoju poziciju na većini tržišta

0
507
Grupa Triglav: Bruto dobit u prvom polugodištu 10,5 miliona eura

Prema nerevidiranim podacima, Grupa Triglav je u 2021. godini povećala svoje ukupne prihode na 1,46 milijardi eura (rast 10% u odnosu na prethodnu godinu) i ostvarila dobit prije oporezivanja od 132,6 miliona eura (rast za 46%).
Bruto dobit iz osiguravajuće-tehničkog dijela poslovanja iznosila je 100,4 miliona eura (indeks 131), dok je dobit od finansijskih ulaganja iznosila 24,5 miliona eura (indeks 188). Dobit neosiguravajućih društava Grupe dostigla je 7,8 miliona eura (1,4 miliona eura godinu ranije). Neto dobit na kapital iznosi 12,5 posto.
“Prošle godine smo poslovali u okruženju i dalje aktuelne pandemije Covid-19, pojačane konkurencije i pod uticajem kretanja na tržištima kapitala koja su ostala nepovoljna u pogledu prihoda od kamata. Dobri rezultati, koji su iznad planiranih, dolaze iz osiguravajuće-tehničkog dijela našeg poslovanja i upravljanja imovinom klijenata. Tržišni smo lider u Adria regiji, a u 2021. godini dodatno smo učvrstili svoju poziciju na većini tržišta. Održali smo svoju finansijsku snagu i od S&P Global Ratings i AM Best ponovo smo dobili visoku ocjenu ‘A’ sa stabilnim srednjoročnim izgledima”, izjavio je predsjednik Uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Slapar.

Grupa Triglav je ostvarila rast premije u svim segmentima osiguranja i na svim tržištima na kojima posluje, dok je učvrstila svoju poziciju na većini tržišta.
Premija neživotnog osiguranja veća je za 12 posto, premija životnog i penzijskog osiguranja za 8 posto i premija zdravstvenog osiguranja za 1 posto. U Sloveniji je rast iznosio 4 posto, što je jedan procentni poen iznad tržišnih kretanja, a na tržištima izvan Slovenije 15 posto. Na međunarodnom tržištu rast premije je iznosio 40% i uključuje rast premije naplaćene po principu slobodnog kretanja usluga i premije za aktivno poslovanje reosiguranja.
Obim bruto šteta Grupe Triglav u iznosu od 736,6 miliona eura ne odstupa značajno od prethodne dvije godine. Na njih je uticao višegodišnji rast portfelja osiguranja i događaji prirodnih masovnih šteta, koji su bili manje izraženi nego godinu ranije.
Ukupni konsolidovani bruto operativni troškovi Grupe Triglav iznosili su 333,4 miliona eura. Njihovo povećanje od 9% proizlazi uglavnom iz rasta troškova osiguranja, digitalizacije i ulaganja u informatičku tehnologiju.
U odnosu na prethodnu godinu Grupa je formirala 5% više tehničkih rezervi (3.198,7 miliona eura).
Grupa Triglav usvojila je ažuriranu strategiju do 2025. i planira povrat na kapital od 10% (ROE) i 2025. godine ukupne prihode koji će premašiti 1,6 milijardi eura.