Dom naroda Parlamenta BiH nije razmatrao ukidanje akciza na gorivo

0
489
I Dom naroda kao što je to ranije učinio i Predstavnički dom BiH usvojio dopune zakona o PDV-u (Foto: Arhiv)

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio da se po hitnom postupku razmatra predložene izmjene Zakona o akcizama kojim je predviđeno privremeno ukidanje akciza na naftne derivate u BiH.
Postojala je opća, ali ne i entitetska većina da se ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku (protiv bili delegati iz SNSD-a), pa će ovaj prijedlog ići na usaglašavanje Kolegiju Doma naroda.
Podsjetimo, Predstavnički dom BiH je prošle sedmice po hitnom postupku usvojio prijedlog ovog zakona, koji predviđa ukidanje akciza na gorivo, što bi dovelo do smanjenja cijene goriva od 30 do 45 feninga po litru.
Ukidanje akciza je predloženo zbog intenzivnog poskupljenja nafte na domaćem tržištu, a što je za posljedicu imalo poskupljenje svih ostalih roba.
Dom naroda Parlamenta BiH danas nije razmatrao ni smanjenje stope PDV-a za životne potrepštine na 5% te rast stope PDV-a za luksuznu robu na 22%. Dom naroda bi izmjene stope PDV-a trebao razmatrati 24. marta, a Predstavnički dom Parlamenta BiH je prošle sedmice prihvatio ove izmjene.
Podsjetimo, BiH već dugi niz godina ima jedinstvenu stopu PDV-a na svu robu od 17 posto.