Prekoračenje visine marži inspekcija utvrdila kod 55,2% kontrolisanih firmi u FBiH

Od početka godine do marta 2022. izvršeno 437 inspekcijskih nadzora, pokrenuto je 258 prekršajnih postupaka i izdato isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od blizu 250 hiljada KM

0
227
Zbog uočenih poreskih nepravilnosti izdata 23 prekršajna naloga

Federalni tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove saopćio je da je od početka 2022. godine, provodeći Odluku Vlade FBiH o formiranju cijena i marži osnovnih životnih namirnica i naftnih derivata, izvršio 154 inspekcijska nadzora, prilikom kojih je utvrđeno 85 nepravilnosti (oko 55,19 posto subjekata nadzora u prekršaju).
Izdato je 166 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 193.100 KM. Kod jednog prometnika naftnih derivata van prometa je stavljeno i oduzeto 13.000 litara dizela zbog utvrđenih nepravilnosti. Također, izvršeno je 80 kontrolnih nadzora u svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu sa mjerama propisanim Odlukama Vlade FBiH.
Ovi podaci ne uključuju rezultate nadzora kantonalnih inspekcijskih organa koji su značajno povećali intenzitet rada.
U januaru i februaru 2022. godine je, prema podacima od kantonalnih inspekcijskih organa, izvršeno 319 inspekcijskih nadzora, te je prema nepotpunim podacima predviđeno izdavanje 92 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 56.350 KM. Donesene su 33 upravne mjere s ciljem otklanjanja nedostataka.
Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija, na području FBiH je od početka godine do marta 2022. izvršeno 437 inspekcijskih nadzora, pokrenuto 258 prekršajnih postupaka i izdato isto toliko prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 249.450 KM. Podaci kantonalnih inspekcija za mart biće prikupljeni na kraju ovog mjeseca.
Shodno napotpunim podacima od strane kantonalnih inspekcija za januar i februar 2022. godine, udio odstupanja od maksimalne visine marži utvrđen je kod 39 posto kontrolisanih subjekata.
Inspektori sada bilježe i odstupanja marži iz okvira propisanih odluka Vlade FBiH koje se odnose na osnovne životne namirnice, te naftu i naftne derivate.
U skladu sa odlukama Vlade FBiH naglašavaju da su pravne i fizičke osobe obavezne utvrditi i primjenjivati marže za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode tako da u veleprodaji iste ne prelaze visinu marži tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisuje se maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litru derivata.
Kontrole se provode u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, a kazne su propisane u rasponu od 1.000 KM do 10.000 KM za pravnu osobu, od 250 KM do 2.500 KM za odgovornu osobu u pravnoj osobi, te od 500 KM do 1.500 KM za fizičke osobe.
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove najavljuju da od 14. marta do kraja jula 2022. počinju pojačani inspekcijski nadzori federalnih inspekcija u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja rasta neformalnog sektora i svih pojavnih oblika sive ekonomije u FBiH. Pojačani inspekcijski nadzori aktivno će se provoditi u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, verterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.