Dom naroda Parlamenta FBiH u ponedjeljak glasa o ‘korona zakonu’

0
526
Dom naroda Parlamenta FBiH (Foto: Arhiv)

Vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH večeras je prekinuta i bit će nastavljena u ponedjeljak 4. maja, kada će delegati glasati o zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed globalne pandemije koronavirusa.
“Primjenom ovog zakona želimo napraviti prvi korak ka realnom sektoru koji je najmanje otporan i ne može odogovoriti poremećajima na tržištu koje je uzrokovala pandemija koronavirusa. Druga kategorija koja je prepoznata u zakonu su fizičke osobe, obrtnici”, izjavila je delegatima federalna ministrica finansija Jelka Milićević, prenosi agencija Fena.
Donošenje ovog zakona, poznatijeg kao ‘korona zakon’, predloženo je kako bi se jednom sinhoniziranom akcijom prepoznale sredine na području Federacije koje su najviše pogođene pandemijom. Tako su, kaže Milićević, rađene kalkulacije da se prate minimalne plate.
Između ostalog, navela je da Neum trpi najviše zbog turizma, Zenica zbog industrije i radi takvih specifičnosti nije bilo moguće prepoznati univerzalno rješenje.
“Teško je bilo napraviti razliku kome je zabranjen rad. Recimo hotelima nikad nismo zabranili djelovanje, ali im je sticajem okolnosti indirektno zabranjen rad. Također, ovom situacijom su pogođena i naša preduzeća koja su izvozno orijentirana”, naglasila je Milićević.
‘Korona zakon’ predviđa subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.
Propisuje ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit i ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti.
Za njegovu primjenu planirano je 500 miliona KM u fondu za stabilizaciju privrede, a to je predviđeno usvojenim rebalansom ovogodišnjeg budžeta FBiH.
“Uz ovaj zakon ide i zakon kojim se rokovi za postupanja u sudskim postupcima obustavljaju dok traje stanje nesreće, iz čega su izuzeti samo neki sudski postupci, primjerice oni u kojima se izriču kazne zatvora za počinioce krivičnih djela”, dodala je Milićević.
Osim navedena dva zakona delegatima je na ovoj sjednici ostalo da glasaju o odlukama o prihvatanju zaduženja Federacije po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za hitni projekat za Covid-19 za BiH, te zaduženja u okviru instrumenta MMF-a za brzo finansiranje. Također, i o davanju saglasnosti na izmjene i dopune finansijskih planova Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog fonda solidarnosti.

Usvojen rebalansirani budžet od 5,5 milijardi KM

Danas je na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta većinom glasova usvojen Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH u iznosu od 5.508.930.679 KM, kao i zakon o njegovom izvršenju. Prošle sedmice je rebalans budžeta FBiH (uvećan za 11 posto u odnosu na raniji) usvojio i Predstavnički dom.
Federalni premijer Fadil Novalić odbacio je primjedbe da se zakasnilo s mjerama ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa na privredu FBiH.