Džindić: Otklonjen kvar u Bugarskoj, gas potekao prema BiH

0
255
Džindić i Hadžialjević na pres-konferenciji u Sarajevu

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Dzindić je, na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, pozivajući se na informacije ministara Bugarske i Srbije kazao da je plin iz Bugarske potekao prema Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon što je otklonjen kvar na gasnom sistemu u Bugarskoj.
“U međuvremenu, kad se kvar desio, mi smo pravili alternativu kako da obezbijedimo minimum količina gasa da bi nam sistem ostao ‘na nogama’. Vrlo teško, ali smo uspjeli da dogovorimo određene količine kako bi potrebe gasnog sektora FBiH bile zadovoljene. Također je održan zajednički sastanak sa svim akterima u gasnoj privredi u FBiH, s kantonalnim preduzećima Sarajevogas i Toplane, te s federalnim preduzećima – BH Gasom i Energoinvestom”, kazao je ministar Džindić.
Ministar je najavio tematsku sjednicu Vlade Federacije BiH o stanju u energetskom sektoru, čiji će jedan dio biti posvećen aktuelnim prilikama u gasnom sektoru. Također, bit će predloženi i određeni zaključci koji se odnose na pronalazak rješenja za skladištenje prirodnog gasa, te ubrzanje projekta Južne interkonekcije kao i povećanje nadzora i stepena održavanja na postojećem gasovodu.
Jedan od zaključaka koji će biti predložen na tematskoj sjednici je da uprave kompanija Sarajevogas, Energoinvest i Toplane usaglase način internih ušteda kako bi cijena koja je na tržištu ekstremno porasla u ovoj godini za čak 71 posto, ostala nepromijenjena za građane do kraja 2021. godine.
Direktorica Energoinvesta d.d. Sarajevo Bisera Hadžialjević izjavila je da problemi sa snabdijevanjem gasom nemaju veze s prelaskom na Turski tok, niti sa zatvaranjem ugovora s mađarskim transporterom.
Hadžialjević je pojasnila da imamo samo jednu rutu dostave gasa i to je iz Srbije preko Zvornika, a drugi krak iz Mađarske je potpuno zatvoren za dostavu gasa od Gazproma.
“Energoinvest je, kao glavni snabdijevač, na dan kad se desila havarija na gasovodu u Bugarskoj zamolio da Gazprom nađe način kako da dostavi gas drugom rutom i dobili smo odgovor da to preko Ukrajine nije moguće”, rekla je direktorica Hadžialjević, te dodala da je najbrži način za nastavak snabdijevanja bio da Srbijagas ustupi potrebnu količinu i u tome su uspjeli istog dana kako gasni sistem ne bi bio ugrožen.
“Gas je danas pušten kroz Bugarsku i sada treba dopuniti gasovod nakon čega kreće normalna isporuka”, dodala je Hadžialjević.