FUZIP: Više od 1.100 kontrola nad formiranjem cijena i marži

0
548
Na području SBK izvršene 73 inspekcijske kontrole

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćeno je da inspekcijski organi u FBiH od aprila 2021. godine vrše usmjerene inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži u FBiH u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine maži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, te Odlukom o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.
U skladu sa ovim odlukama, pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu nafte. U slučaju cijena za životne namirnice i druge proizvode marže ne smiju prelaziti visinu marže tih proizvoda u procentualnom iznosu na dan 31.12.2020. godine.
U kontroli primjene i poštivanja mjera, Federalna uprava za inspekcijske poslove, kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosansko-podrinjskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog i Kantona 10, kao i inspekcijski organi pri nadležnim ministarstvima u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, su u periodu od aprila do septembra 2021. godine, prema dostavljenim informacijama, izvršili ukupno 1.124 inspekcijska nadzora. Kod većine kontrolisanih subjekata nisu uočena odsupanja od propisanih mjera, a subjektima nadzora koji su neopravdano povećali cijene protivno odlukama Vlade FBiH će za utvrđena 222 prekršaja biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od najmanje 143.450 KM.
Od ukupnog broja, inspektori FUZIP-a su izvršili 332 nadzora, u okviru kojih su utvrđena 94 prekršaja za koja će biti izdati prekršajni nalozi u iznosu od 103.500 KM.
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović istakao je da je ova uprava od početka pandemije, pored zaštite zdravlja stavnovništva, u fokus svog rada stavila upravo zaštitu prava potrošača, kako bi spriječili da se u ovim teškim društveno-ekonomskim prilikama uzrokovanim pandemijom neopravdanim poskupljenjima stavi dodatni teret na građane, ali i privredne subjekte koji poštuju zakone i mjere kojima se nastoji sačuvati adekvatan nivo stabilnosti tržišta, odnosno ponude, potražnje i kupovne moći građana.
Prema informaciji Federalnog ministarstva trgovine o kretanju cijena za septembar 2021. godine, potrošačke cijene u FBiH su u prosjeku u septembru porasle za 0,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, te za 3,1 posto u odnosu na septembar 2020. godine, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.