Turska delegacija obišla teren, čeka se odluka o trasi brze ceste Sarajevo – Beograd

0
792
Ministar Jusko održao završni sastanak sa delegacijom Turske

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko je sa predstavnicima turske delegacije, predvođenim turskim ambasadorom u BiH HaldunomKoçom i zamjenikom generalnog direktora Direkcije autocesta Republike Turske MehmetomTutaşom, održao završni sastanak u vezi sa izgradnjom buduće brze ceste Sarajevo – Beograd na kojem su objedinjene sve informacije prikupljene tokom proteklih dana njihovog boravka u BiH.
“Zamjenik direktora Direkcije autocesta Turske je više puta istakao da jedva čeka da krene sa konkretnim radovima. Naravno, konkretni radovi su uvjetovani projektnom dokumentacijom, ali vjerujem da nećemo dugo čekati povratnu informaciju iz Turske”, rekao je ministar Jusko.
Turska delegacija protekla dva dana obišla je oba kraka preko sjeveroistočne i istočne Bosne, nakon čega su istakli svoje zadovoljstvo sastancima i punom saradnjom sa svim nivoima vlasti.
“Nadamo se da će delegacija Turske koja boravi u Srbiji istim povodom sa prikupljenim podacima u što kraćem roku utvrditi koje su rute i alternative za realizaciju ovog projekta. Na nama je da sa strpljenjem čekamo ishode, potrebno je najprije utvrditi model finansiranja što će biti predstavljeno najvišim organima koji će donijeti konačnu odluku. Nadamo se da će se odrediti ono što je najbolje za Bosnu i Hercegovinu i njen narod te da će realizacija ovog projekta doprinijeti jačanju mira i stabilnosti kako u BiH tako i regiji, kao i napretku ove zemlje“, istakao je ambasador Koç.
Zamjenik direktora Tutaş objasnio je kako je obilazak terena bio i više nego koristan za implementaciju ovog projekta.
“Veoma je važna posjeta cijelom terenu koja je pokazala da se teoretski podaci poklapaju sa terenskim, što će olakšati izradu izvještaja za pripremu projekta”, kaže Tutaş.