EBA podstiče beskontaktna plaćanja, povećati limite do 50 eura

0
503
Evropski regulator poručuje: Beskontaktnim plaćanjima smanjiti rizik zaraze koronavirusom

Evropska agencija za banke (EBA), slijedeći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), pozvala je kompanije za usluge platnog prometa da olakšaju klijentima beskontaktna plaćanja kako bi se smanjio rizik zaraze koronavirusom.
Beskontaktna plaćanja mogu se vršiti držanjem debitnih ili kreditnih kartica iznad terminala za plaćanje, odnosno putem aplikacija na mobilnim telefonima kao što su Google Pay ili Apple Pay.
Regulator također potiče kompanije za usluge plaćanja da povećaju limit za beskontaktna plaćanja na 50 eura po jednoj transakciji, gdje je to moguće, u skladu s onim što dopuštaju pravila Evropske unije.
U Francuskoj koja je u karanteni zbog koronavirusa, pekare u Parizu već apeliraju na građane da koriste beskontaktna plaćanja. Radi zaštite vozača autobusa pariške su vlasti također uvele mogućnost plaćanja karata putem tekstualne poruke, podsjeća Reuters.
EBA će omogućiti kompanijama za usluge plaćanje izuzeće od takozvane stroge provjere identiteta klijenata, koja podrazumijeva da se identitet klijenta provjerava više puta za iznose do najviše 50 eura kako bi se spriječile prijevare, poručuje evropski regulator.
“EBA potiče klijente i trgovce da poduzmu nužne sanitarne mjere opreza pri pružanju usluge odnosno korištenju terminala za plaćanje na prodajnim mjestima za kupljenu robu u trgovini na kojima se traži identifikacija putem PIN-a, te da razmotre sve raspoložive metode plaćanja, poput beskontaktnih ili daljinskih plaćanja”, saopćeno je.
U prvih nekoliko dana karantene u Francuskoj, internetska banka N26 zabilježila je u transakcijskom miksu povećanje na strani kartičnih plaćanja, a pad transakcija na bankomatima, izjavio je Reutersu Jeremie Rosselli, glavni menadžer te banke za Francusku.