EBRD bi mogao finansirati izgradnju I i IX transferzale i obnovu tramvajskih šina u Sarajevu

0
652
Potpisana pisma namjere za izgradnju I i IX transverzale i obnovu tramvajskih šina od Ilidže do Marijin Dvora

Uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, premijer KS Adem Zolj i ministar saobraćaja Mujo Fišo potpisali su danas pisma namjera vezana za projekte izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale i rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, te kupovinu tramvaja i novih trolejbusa sa zamjenicom direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Lin O’Grady.
Potpisivanju je prisustvovao i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić.
Projekte bi realizovalo Ministarstvo saobraćaja, odnosno Direkcija za ceste.
Kako je istaknutno nakon potpisivanja, ovim EBRD potvrđuje da je spreman razmotriti učestvovanje u projektima pod uvjetom da rezultati procjene projekta i pregovora budu zadovoljavajući. U tom slučaju bi za izgradnju cestovne infrastrukture na dionicama pomenutih transverzala EBRD osigurao dugoročno finansiranje u vidu zajma Kantonu u iznosu do 38 miliona eura, a za rekonstrukciju dvostruktih tramvajskih šina 35 miliona eura.
Za oba ova projekta rok otplate je do 15 godina, uključujući grejs period na otplatu glavnice do 3 godine od datuma potpisivanja ugovora o zajmu. Kamatna stopa bi iznosila šestomjesečni Euribor plus standardna marža za zajmove sa državnom garancijom od 1 posto godišnje, uz jednokratnu proviziju od 1 posto od iznosa glavnice zajma. Provizija na raspoloživi, a neisplaćeni iznos zajma je 0,5 posto godišnje na nepovučeni iznos zajma.
Navedeno je kako će se za projekt izgradnje cestovne infrastrukture na dionicama I i IX transferzale prvi dio sredstava u ukupnom iznosu od 400.000 eura koristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući izradu nacrta okvira za preseljenje za Kanton (50.000 eura), tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (250.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura).
Drugi dio sredstava u iznosu od 960.000 eura će se koristiti nakon potpisivanja za pripremu održivog plana mobilnosti gradskog transporta (400.000 eura), pripremu dinamičkog sistema upravljanja saobraćajem (500.000 eura) i dobijanju međunarodnog certifikata za nabavku za buduće preduzeće za ceste (60.000 eura).
Za rekonstrukcije dvostrukih tramvajskih šina na relaciji Ilidža – Marijin Dvor, na zahtjev Kantona Sarajevo, EBRD će nastojati da mobilizira nepovratna donatorska sredstva za tehničku pomoć u iznosu do 750.000 eura.
Sredstva u iznosu od 250.000 eura će se koristiti prije potpisivanja za finansiranje pripreme projekta uključujući tehničku, ekonomsku i okolinsku dubinsku analizu (150.000 eura) i podršku za rani postupak nabavke (100.000 eura).
Drugi dio sredstava u ukupnom iznosu od 500.000 eura će se koristiti nakon potpisivanja za podršku u restrukturiranju Preduzeća uključujući mjere identificirane u širem programu koji direktno finansira Vlada Velike Britanije, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here