ECB: Banke bi od 2018. trebale izdvajati veće rezervacije za loše kredite

0
1397
Evropska centralna banka podigla kamatne stope šesti put zaredom

Evropska centralna banka (ECB) je objavila da bi banke od početka iduće godine trebale izdvajati veće iznose rezervacija za pokriće novih nenaplativih kredita, najavljujući i moguće nove mjere kako bi se smanjio veliki udjel lošeg duga u bankarskom sektoru.
Počev od 1. januara 2018. godine banke bi prema predloženoj dopuni ECB-ovih smjernica imale rok od dvije godine da u cijelosti rezervacijama pokriju neosigurani dio kredita koji bi prema novoj definiciji spadali u kategoriju nenaplativih odnosno teško naplativih. Osigurani dio nenaplativih novih kredita trebao bi biti pokriven u roku od sedam godina, stoji u novom prijedlogu ECB-a.
Rezervacije bi se po ECB-ovom prijedlogu povećavale postupno i linearno prema punom iznosu loših kredita, pri čemu bi stvarni iznos rezervacija u prvom dijelu zadanog vremenskog okvira mogao biti veći u slučaju da propisi pojedinih zemalja nalažu veće slojeve zaštitnog kapitala.
Ako je dio zajma osiguran a dio neosiguran, ECB će primjenjivati različite vremenske okvire za različite dijelove istoga zajma, navodi ECB, prenosi Hina.
IZ ECB-a ujedno najavljuju da će do kraja prvog tromjesečja iduće godine iznijeti prijedloge daljnjih mjera za suzbijanje postojećih loših kredita, uključujući i primjerene prijelazne aranžmane.
Banke su opterećene lošim zajmovima u vrijednosti približno 1.000 milijardi eura, dijelom naslijeđenih iz vremena evropske dužničke krize, pri čemu su najviše pogođeni kreditori u zemljama poput Italije, Grčke, Španije i Kipra.
Novi prijedlozi ECB-a bit će upućeni u javnu raspravu koja bi trebala završiti do 8. decembra.