Nijemci povećali broj radnih dozvola za državljane BiH

0
3093
Njemačka povećala broj dozvola za radnika iz BiH

Broj radnih dozvola u Njemačkoj porastao je za 70 odsto, odnosno na 63 hiljade u prvih osam mjeseci ove godine, a najviše su ih dobili Bosanci i Albanci.
Kako navodi njemački portal Welt.de kandidati koji se prijavljuju nisu visoko kvalifikovani, a mnogi od njih rade kao pomagači.
Pojednostavljeno izdavanje dozvola za radnike iz zemalja kao što su Albanija, Kosovo ili BiH uvedeno je početkom 2016. godine.
“Pošto su ljudi sa Zapadnog Balkana bili uglavnom ‘ekonomske izbjeglice’, Savezna vlada je tada odlučila – navedene zemlje proglašene su bezbjednim zemljama. Umjesto toga, aplikantima je obezbijeđen privilegovan pristup njemačkom tržištu rada”, piše Welt.de.
Međutim, za razliku od inače uobičajene imigracije iz trećih zemalja na tržište rada Njemačke, odobrenja se ne daju na osnovu kvalifikacija.
Za ‘Blue Card’ za visoko kvalifikovane osobe, na primjer, aplikanti u Njemačkoj moraju zaraditi najmanje 50.000 eura godišnje od posla koji je obećao potencijalni poslodavac, a u slučaju da nema dovoljno tih radnika oko 39.000 eura godišnje.