ECB ponovo povećao ključne kamate za 75 baznih poena

Novo pooštravanje monetarne politike ECB dolazi nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru

0
307
Evropska centralna banka podigla kamatne stope šesti put zaredom

Evropska centralna banka (ECB) je podigla juče svoje kamatne stope za 75 baznih poena, što je njeno treće uzastopno povećanje ove godine.
Kamata na depozite banaka položene kod ECB podignuta je za 75 baznih poena na 1,5 posto, na najviši nivo od 2009. godine, kamata na glavne operacije refinansiranja je povećana sa 1,25 procenata na 2,0 odsto, a kamata na dnevne pozajmice banaka sa 1,5 procenata na 2,25 posto, prenosi Reuters.
Novo pooštravanje monetarne politike ECB dolazi nakon povećanja kamatnih stopa za 50 baznih poena u julu i za 75 baznih poena u septembru.
ECB je takođe najavila da će početi sa izvlačenjem gotovine iz bankarskog sistema kako bi se izborila s rekordno visokom inflacijom.
“Upravni savjet je donio odluku, i planira dalje podizanje kamata, kako bi se obezbijedio blagovremeni povratak inflacije na 2 posto”, saopćeno je iz ECB.
Banka je, međutm, ponovila da namjerava da nastavi sa reinvestiranjem ogromnih prihoda od 3,3 milijarde eura ostvarenih kupovinom obveznica u okviru njenog Programa kupovine imovine (APP) u posljednjih osam godina, kada je procjenjivala da će inflacija ostati niska.