ECB zadržala rekordno niske kamatne stope

0
1053
Evropska centralna banka blago podigla ciljanu stopu inflacije

Evropska centralna banka (ECB) danas je zadržala rekordno niske kamatne stope za sve tri ključne kamatne stope, uključujući negativnu kamatnu stopu na depozite banaka, od minus 0,4 posto, kojom žele potaknuti banke da novac usmjere u privredu.
ECB je produžila i postojeći program kupovine obveznica država i kompanija u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura. Uz niske kamatne stope i jeftine zajmove bankama, taj bi program trebao potaknuti rast u 19-članoj eurozoni i približiti stopu inflacije nadomak zacrtanih nešto manje od dva posto.
U ECB-u su potvrdili da u ovoj godini očekuju inflaciju od 1,5 posto ali su za 0,1 postotni bod snizili prognoze za 2018. i 2019. godinu. Tako bi iduće godine ona po njihovoj novoj procjeni trebala iznositi 1,2 posto te ubrzati u 2019. godini na 1,5 posto.
Prema novim procjenama, ekonomija eurozone trebala bi ove godine porasti 2,2 posto, u odnosu na 1,9 posto prognoziranih u junu. U 2018. godini aktivnosti bi trebale porasti 1,8 posto, te 1,7 posto u 2019. godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here