EFSA studija: Energetski napici nisu štetni za konzumaciju

0
1702
Rezultati EFSA istraživanja o energetskim pićima

Energetska pića često su na udaru kritika, o njima se uglavnom piše u negativnom kontekstu, najčešće bez ikakvih dokaza koje bi potkrijepile takve informacije. Prije svega trebamo znati, da su energetska pića funkcionalna pića koja imaju zadatak održati nas budnim i dati nam više energije.
Energetska pića su najsličnija kafi, koju konzumiramo već više od 5.000 godina, a ono što se ističe kao najlošija karakteristika ove vrste napitaka jeste količina koju smijemo konzumirati. Međutim, stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode, saglasni su u jednom: konzumiranje bilo kojeg prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan utjecaj na ljudsko tijelo i šteti našem zdravlju.
Ukoliko bi uporedili sadržaj kofeina u energetskim pićima u odnosu na druga pića, vidjet ćemo da 1 konzerva energetskog napitka sadrži kofeina koliko i jedna šoljica espresso kafe ili jednako onoliko koliko i 4dc crnog čaja ili 8 dc cole.
Ipak, kako bi dokazala sigurnost konzumacije energetskih napitaka, Evropska unija pod sredstvom Evropske agencija za sigurnost hrane provela je službeno i najopsežnije naučno istraživanje o energetskim pićima. Studija je potvrdila sigurnost konzumacije ovih vrsta pića te donijela sljedeće zaključke:
– Zdrava odrasla osoba može popiti jednu i po limenku energetskog napitka odjednom
– Zdrava odrasla osoba može sigurno piti 5 konzervi energetskog pića dnevno
– Taurin pomiješan s kofeinom nije štetan,odnosno nisu zabilježena štetne interakcije
– Alkohol pomiješan s kofeinom nije štetan,odnosno nisu zabilježene štetne interakcije
U usporedbi s ‘nalazima američkih naučnika’, studija EFSA-e je službena i odobrena naučna studija o energetskim pićima koja je objavljena tokom 2015. godine, a u kojoj je učestvovalo više od 66.000 ljudi. Ovo je kreditirana studija organizacije EFSA kao glavne agencije za sigurnost hrane koja na raspolaganju ima godišnji budžet od 70 miliona eura i u kojoj istraživanja vrši više od 500 naučnika. Inače, zadatak ovog organa je da građani Evropske unije budu najviše zaštićeni i dobro informirani o sigurnosti hrane u cijelom svijetu.
Kompletnu studiju o sigurnosti energetskih napitaka možete pronaći na web stranici EFSA.