EIB: EU bi u vještačku inteligenciju i blockchain trebala uložiti 10 milijardi eura godišnje

0
525
Izvor: Podaci preduzeća Crunchbase, analiza konsultantske kuće Oliver Wyman

Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska komisija (EK) objavile su studiju o stanju u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropskoj uniji pod nazivom ‘Vještačka inteligencija, blockchain i budućnost Evrope: Kako nove tehnologije stvaraju prilike za zelenu i digitalnu ekonomiju’.
Izvještaj pokazuje da Evropska unija zaostaje u razvoju i korišćenju ovih tehnologija, u poređenju sa glavnim globalnim konkurentima. U globalnim kapitalnim ulaganjima u navedene tehnologije učestvuje sa samo 7% godišnje (1,75 milijardi eura), dok je zajedničko učešće Sjedinjenih Američkih Država i Kine 80% (25 milijardi eura godišnje).
Procijenjeni investicioni jaz u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain u Evropi mogao bi iznositi i 10 milijardi eura godišnje. Međutim, EU ima dobru polaznu osnovu jer prednjači u naučnim istraživanjima u oblasti tehnologije i ogromnoj bazi nadarenih digitalnih stručnjaka.
Studija pokazuje da se najveći broj malih i srednjih preduzeća (MSP) u oblasti tehnologija vještačke inteligencije i blockchain nalazi u SAD (2.995), na drugom mjestu je Kina (1.418), pa Evropska unija (1.232). Još jedan značajan igrač je Ujedinjeno Kraljevstvo (495). U Evropskoj uniji najveći broj preduzeća koji se bavi ovim oblastima nalazi se u Njemačkoj i Austriji, zatim u južnoj Evropi, Francuskoj i u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.
Cjelokupno poslovno okruženje u EU ima veliki potencijal za konkurisanje Americi i Kini. Evropa takođe ima najveću bazu talentovanih istraživača u oblasti vještačke inteligencije, sa procijenjenih 43.064 (od kojih je 7.998 u Ujedinjenom Kraljevstvu), u poređenju sa 28.536 u SAD i 18.232 u Kini.
Onlajn sažetak studije koju je sproveo savjetodavni tim EIB-a za finansiranje inovacija, u bliskoj saradnji sa Generalnim direktoratom CONNECT u okviru programa InnovFin, možete pročitati ovdje, a cijelu studiju možete vidjeti ovdje.
“Stvarna dodata vrijednost vještačke inteligencije i tehnologije blockchain još nije ostvarena – u industrijskim, poslovnim i javnim aplikacijama. Na tom polju Evropa može sustići konkurenciju pa čak i preuzeti vođstvo”, rekla je potpredsednica EIB-a Tereza Červinska, koja je odgovorna za investicije EIB u inovacije.
“Tehnologije veštačke inteligencije i lanca blokova od ključnog su značaja za podsticanje inovacija, konkurentnosti i održivog privrednog rasta. One pružaju do sada neviđene prilike, kao ključni pokretači digitalne i zelene transformacije. Stoga je od suštinskog značaja povećati investicije kako u razvoj, tako i u usvajanje tih revolucionarnih tehnologija u Evropi”, rekao je Roberto Viola, generalni direktor DG CONNECT, Generalnog direktorata Evropske komisije za komunikacije, mreže, sadržaj i tehnologiju.