EIB o regiji CESEE: Moguć rast loših kredita, banke u BiH očekuje pad kredita

Banke u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi oštro revidiraju izglede za narednih pola godine

0
545
Nekvalitetni omjeri kredita - očekivanja za narednih šest mjeseci (Izvor: EIB)

Piše: M. Pe. / Profitiraj.ba

Prema novom istraživanju Evropske investicijske banke (EIB), bankarski sektor u Srednjoj, Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi (CESEE) vjerovatno će se zbog pandemije koronavirusa suočiti s jednom od svojih najgorih godina od globalne finansijske krize 2007. i 2008, godine.
U novom izvještaju EIB-a (Anketa o kreditiranju banaka CESEE*), koje uključuje posebnu analizu očekivanja bankarskih grupa prije i nakon utjecaja pandemije koronavirusa, procjenjuje se da će se mala i srednja preduzeća (MSP) u CESEE suočiti ove godine sa znatno strožim kriterijima odobravanja kredita u bankama, a upozorava se i da će udjel nenaplativih kredita (NPL) opet početi rasti, prvi put od 2015. godine.
U mjesecima prije pandemije Covid-19, banke u regiji CESEE blago su ublažavale kreditne standarde uz povećanu potražnju za kreditima. Međutim, novo EIB-ovo istraživanje, pokazuje da vodeće banke u regiji očekuju veliki pad potražnje za kreditiranjem uz značajno zaoštravanje uslova odobravanja kredita i u skladu s tim pad stope odobrenih kredita.
Također, banke očekuju da će se kod domaćinstava prvenstveno smanjiti potražnja za kreditiranjem, a ne u toj mjeri i kod korporativnog sektora. Uz pogoršanje kreditnog portfelja, velika većina banaka (64%) u regiji predviđa da će se povećati stopa nekvalitetnih kredita (NPL) tokom drugog polugodišta.
“Da bi se bankarski sektor vratio na nivoe prije krize uzrokovane pandemijom Covid-19 i kako bi se osiguralo finansiranje manjih kompanija i korporacija, pružanje podrške putem instrumenata poput Evropskog garantnog fonda i drugih bit će od presudne važnosti”, izjavila je glavna ekonomistica EIB-a Debora Revoltella.

Negativne brojke ukazuju na povećani omjer NPL-a u BiH (zvor: EIB)

Što se tiče Bosne i Hercegovine, u izvještaju EIB-a se navodi da je prije pandemije Covid-19 domaće bankarsko tržište imalo solidnu profitabilnost u skladu s očekivanjem matičnih banaka.
Potražnja za kreditima u BiH imala je rast, naročito kod potrošačkih i stambenih kredita te zajmova za mala i srednja preduzeća. Nadalje, prije pandemije koeficijenti NPL-a blago su se poboljšali, iako još uvijek ispod nivoa regije CESEE (7,4% na kraju 2019. godine).
U kontekstu krize Covid-19, u Bosni i Hercegovini je uveden 3-6 mjesečni moratorij otplate kredita za fizičke i pravne osobe i usljed toga mnogi krediti se ne klasificiraju kao neplaćeni. Najavljeni fiskalni paket uključuje i Garancijski fond koji će biti raspoređen za održavanje i poboljšanje likvidnosti kompanija.
U svakom slučaju, zbog utjecaja pandemije u drugom polugodištu banke očekuju pad tržišne dinamike čak ispod regionalnih trendova.
___________
*Anketa o kreditiranju banaka CESEE je dvogodišnje istraživanje o oko 90 lokalnih banaka, bankarskih grupa i finansijskih institucija u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi i dio je redovnog izvještavanja EIB-a, MMF-a, EBRD-a i Svjetske banke za koordinaciju evropskih banaka ‘Bečka inicijativa’