Novalić i Džindić u Zenici: ZDK će dobiti pomoć od 38,1 milion KM

0
387
Premijer FBiH Novalić i ministar Džindić razgovarali sa premijerom ZDK Ganićem

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas su u Zenici sa kantonalnim vlastima razgovarali o aktuelnoj situaciji uzrokovane Covid-19 te pomoći privredi i reorganizaciji rudnika u cilju njihove rentabilnosti i isplativog poslovanja.
Novalić je kazao da bi Zeničko-dobojski kanton (ZDK) trebao na narednoj sjednici Vlade FBiH dobiti 38,1 milion KM pomoći za sanaciju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa. Kazao je da se na području ZDK izvode infrastrukturni radovi vrijedni 350 miliona eura te da zbog pojave novooboljelih zbog Covid-19 neće biti uvedene nove restriktivne  mjere za privredu.
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić je kazao da su naučili kako živjeti s koronavirusom, te da se okreću privrednim aktivnostima.
“Posjeta predstavnika Vlade FBiH je veoma važna za nas jer nam je cilj da se otvore javni radovi, kao što je izgradnja autoputa, jer uz veće javne radove bolje je punjenje budžeta i možemo ispunjavati naše obaveze”, rekao je Ganić.
Delegacija Vlade FBiH danas će posjetiti pogone Rudnika mrkog uglja Zenica, gdje će razgovarati sa upravom, naročito o potrebi rekonstrukcija rudnika u cilju njihove dalje rentabilnosti poslovanja.