EIB odobrila BiH zajam od 150 miliona eura za nastavak gradnje Koridora 5c

0
724
Vlada FBiH podržala inicijative za kreditna zaduženja za izgradnju autoceste od Ovčara do Mostara jug

Evropska investiciona banka (EIB) danas je odobrila BiH dva kredita ukupne vrijednosti od 150 miliona eura za izgradnju dijela autoceste na Koridoru 5c.
Kreditima EIB-a biće finansirana dva dijela trans-evropske mreže Koridora 5c, koji povezuje Budimpeštu i istočnu Hrvatsku s Jadranskom obalom kroz Bosnu i Hercegovinu.
Kreditom od 100 miliona eura finansirat će se dionica Koridora 5C južno od Mostara: izgradnja autoceste sa naplatnim rampama u dužini od 21 km, uključujući dupli tunel dužine 2,6 km i pomoćne konstrukcije između južnog Mostara i Počitelja na jugu BiH.
Drugi projekat, koji se finansira evropskim kreditom od 50 miliona eura, odnosi se na dionicu Zenica sjever, odnosno izgradnju nove dionice autoceste sa naplatnim rampama u dužini od 2,8 km, uključujući dupli tunel dužine 2,4 km i pomoćne konstrukcije između Ponirka i Vrača u centralnom dijelu zemlje.
EIB učestvuje sa vlastima BiH kao glavni finansijer za odobrenje investicionog kredita od Evropske unije od 19,4 miliona eura koje je trenutno u proceduri odobrenja za dionicu Zenica sjever, a takođe traži odobrenje dodatnog investicionog kredita EU za dionicu Mostar jug od Investicionog okvira za zapadni Balkan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here