EK: Putnici u avionima moraće nositi maske, sjedišta bez distanci

0
828
Očekuje se da će ove godine broj prevezenih putnika u svijetu biti 52% od prije krize

Aviokompanije neće morati da ostavljaju prazna mjesta u avionima radi socijalne distance između putnika. Međutim, prema planovima EU, putnici će na letovima u Evropskoj uniji morati da nose maske u avionima i na aerodromima.
Evropska komisija je danas objavila neobavezujuće preporuke, u okviru širih prijedloga za spasavanje posrnulog turističkog sektora, koji je ranije imao udio od oko 10% u BDP-u Unije i zapošljavao gotovo 12 procenata radne snage, prenosi Reuters.
Komisija je takođe saopštila da će pokrenuti sudske postupke protiv zemalja koje krše zakon EU time što ne obezbjeđuju povrat novca putnicima u slučajevima otkazivanja putovanja ili ljetovanja zbog pandemije koronavirusa.
EK je navela da će aviokompanije morati da ograniče rizik od infekcije, što bi se moglo postići naprednim bolničkim sistemom filtriranja vazduha, korišćenjem lične zaštitne opreme i ograničavanjem kretanja.
“Zbog toga se ne preporučuje obaveza primjene praznih sjedišta za veće fizičko distanciranje u avionima”, piše u dokumentu Evropske komisije.
Preporučuje se i reorganizovanje postupka čekiranja, predaje i preuzimanja prtljaga na aerodromima kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi i gužve.
Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj (IATA) već je preporučilo mjerenje temperature putnicima prije ukrcavanja, uzimanje ličnih podaka od putnika kako bi bilo moguće praćenje njihovih kontakata, kao i dezinfekcija terminala i opreme, prenosi Tanjug.
IATA, koja je procjenila da bi korona-kriza mogla da košta aviokompanije ukupno 314 milijardi dolara, takođe je preporučila nošenje maski za lice tokom letova, ali ne i blokiranje srednjih sjedišta u avionima.